Pet vještina vrhunskog coacha: 1. RAPPORT

26/08/2020

Pita me dobronamjerno neki dan kolegica, i s pravom: „Pa kako to da se sad najednom u svijetu razvija profesija coacheva, prije ih nije bilo a bili smo živi?“. Dopustila sam i sama sebe pitati to pitanje, i dobro razmislila prije nego što sam načela temu s njom sljedeći put. Činjenica je da je coaching profesija koja pomaže ljudima da pomognu sebi i to načinima koje odavno poznajemo: većinom slušanjem i postavljanjem pravih pitanja. U davnini su druge profesije preuzimale sličnu zadaću. Kao na primjer svećenici, starješine pa čak i roditelji.


Napretkom tehnologije i razvojem globalizacije i toliko novih poslovnih pozicija, ljudi su se nekako otuđili. Ne razgovaraju međusobno, ne otvaraju se. Znanje koje je dostupnije više no ikada ne rješava ograničenja, obrasce ili negativna uvjerenja koja sa sobom nose. Nijedno ih guglanje tu ne spašava. I pretpostavljam da se iz takve potrebe, prirodno razvila i profesija coacha.

Što je rapport?

Odnos usklađenosti, povjerenja i razumijevanja dvoje ili više ljudi. Uspostaviti rapport (izgovara se rapor) znači izgraditi dvosmjernu povezanost. Kad ga imate olakšava bilo koji odnos: obiteljski, bračni, poslovni, u dućanu, kod doktora, na tržnici...

Svi smo ga osjetili ali kako ga stvoriti?

Možda je najjednostavnije objasniti taj čarobni osjećaj povjerenja i prijateljstva, trenutkom kada uhvatimo da smo na istoj “valnoj duljini” s drugom osobom. Znate ono kad upoznate nekoga, nekoga tko vam je sličan – ili dijelite ljubav/mržnju prema istome, susrećete se sa sličnim problemom, imate sličnu poštapalicu ili jednostavno postoji „kemija“ da kažete sebi: “Vrlo smo slični, sviđa mi se ova osoba.“. Ako ste ikada bili u inozemstvu, pogotovo u dalekom inozemstvu i nakon dugo vremena sreli osobu iz domovine, kao da nam ne treba puno da se nasmijemo srdačno i da nam se ta osoba svidi. Jer je kontekst puno drugačiji i prešutno se razumijemo se na razini pripadanja istoj državi i sve što za sobom to povlači, puno više od nekog Tajlanđana, Australca ili Islanđana. A možda se u Hrvatskoj uopće ne bi družili.

Rapport je poput plesa

Rapport se može objasniti širokim rasponom riječi, kao što su: veza, povjerenje, sklad, udobnost, otvorenost, protok, poštovanje. To je prvi korak bilo kojeg odnosa. Rapport je poput plesa. U početku proučavate svog partnera i njegove poteze, pokušajte se prilagoditi njemu, slijedite ga (ako ste žena) ili je vodite (ako ste muškarac) i prije nego što to znate, ne znate tko slijedi, a tko vodi. Dvoje se stopi u prekrasnom odnosu gdje zajedno stvaraju korake, koji stvaraju ples, koji stvara zauzvrat među njima jednu posebnu energiju. Dvoje su u vezi, oni teku. PS/SŠ

Autor teksta: Tihana Dragičević

Izvor: Poslovni savjetnik br. 145

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox