Podrška do izvrsnosti

19/07/2016

Razgovarali smo s gosp. Damirom Kellerom, direktorom zagrebačke tvrtke Qualitas d.o.o. i saznali koje usluge nude svojim klijentima. Pravi pokazatelj njihove stručnosti jeste zadovoljstvo njihovih klijenata ostvarenim rezultatima projekata na kojima su radili. A radi se o više od 300 organizacija iz pet država i preko 700 projekata...


PS| Kako biste našim čitateljima, a svojim potencijalnim partnerima predstavili tvrtku Qualitas?
Qualitas je najjednostavnije predstaviti kroz našu misiju: Biti podrška klijentima na putu do operativne izvrsnosti. Pri tome izvrsnim organizacijama smatramo one koje svoje kupce, vlasnike, zaposlenike, partnere i društvo  u cjelini uspijevaju zadovoljiti s onim što postižu, načinom na koji to postižu i uvjeriti ih da će to biti u stanju i ubuduće. Pojednostavljeno, svojim klijentima pružamo rješenja, temeljena na metodologijama kao što su Lean i Six Sigma, koja će im pomoći u stvaranju sve više i više proizvoda i usluga sa sve manje i manje resursa – manje opreme, manje ljudskog rada, manje prostora, manje vremena – dok su istovremeno sve bliže i bliže točno onome što kupac od njih želi.

PS| U kojoj mjeri su hrvatske tvrtke svjesne potrebe korištenja usluga koje nudite?
Usluge i rješenja Qualitasa koriste uspješne organizacije da bi bile još uspješnije, ali i one koje imaju problema u poslovanju i žele ih brzo riješiti. I jedni i drugi prepoznaju potrebu za promjenama u vidu skokovitih i/ili postupnih i neprestanih poboljšanja kako bi zadržali ili ostvarili konkurentsku prednost i zadovoljstvo svojih kupaca. Ipak, iz istraživanja o operativnoj izvrsnosti u najvećim hrvatskim tvrtkama, koje je nedavno proveo Qualitas, može se zaključiti da čak i najveće hrvatske tvrtke dovoljno ne primjenjuju metodologije za poboljšavanje svojih operativnih sposobnosti niti osiguravaju preduvjete za održivo i neprekidno poboljšavanje poslovanja.

PS| Koji su rezultati spomenutog istraživanja o operativnoj izvrsnosti u najvećim hrvatskim tvrtkama u 2015. godini?
Istraživanje pokazuje da, uspoređujući sa svjetskim trendovima, hrvatska poduzeća znatno zaostaju, odnosno pokazuju one trendove koji su u poduzećima iz Zapadnog svijeta postojali krajem prošlog stoljeća, oslanjajući se na ISO norme, primarno na ISO 9001 koji predstavlja tek ishodišnu razinu upravljanja kvalitetom. S druge strane, uspješna poduzeća iz Zapadnog svijeta, gotovo bez iznimke, koriste napredne i dokazane metodologije kao što su Lean i Six Sigma, kojima postižu značajna poboljšavanja učinkovitosti i djelotvornosti procesa, kvalitete proizvoda te zadovoljstva kupaca.

PS| Što je po vama najveći problem hrvatskih tvrtki kad govorimo o operativnoj izvrsnosti?
Utvrđena razlika u razumijevanju svrhe operativne izvrsnosti svjetskih i hrvatskih poduzeća pokazuje različit pristup provođenju strategije. Dok svjetska poduzeća do svojih strateških ciljeva dolaze kroz disciplinirani i sveobuhvatan proces te dokazane metode (npr. Balanced Scorecard ili Hoshin Planning), većina hrvatskih poduzeća je sklonija nastojanjima ostvarivanja svoji strateških ciljeva kroz improvizaciju i prečace. Međutim, ohrabruje podatak da u 2016. godini gotovo 50% hrvatskih tvrtki planira primjenjivati napredne metode i alate kao što su Lean i Six Sigma te uspostaviti proces neprekidnog poboljšavanja. Prilagodljivost procesa na promjene potražnje, poboljšanje kvalitete proizvoda i smanjenje troškova, koji su u istraživanju odabrani kao glavni razlozi provođenja programa i projekata u području operativne izvrsnosti, time će se izvjesnije i znatno brže ostvariti.

PS| Možete li izdvojiti neke uspjehe kompanije na koje ste osobito ponosni?
Osobito sam ponosan na izrazito pozitivnu ocjenu zadovoljstva naših klijenata. Ona daje najbolji odgovor na pitanje koliko stručno i savjesno radimo svoj posao te kolike konkretne koristi su klijenti imali od projekata na kojima smo zajedno radili. Riječ je o više od 300 organizacija iz pet država s kojima smo odradili više od 700 projekata, a koji su od korisnika dobili prosječnu ocjenu 4,8 na skali od 1 do 5.

PS| Što biste izdvojili kao vašu prednost pred konkurentnim tvrtkama u Hrvatskoj?
Činjenice ukazuju na to da Qualitas na hrvatskom tržištu ima prednost pred konkurencijom po svim mjerljivim kriterijima, uključujući bogato iskustvo, primjenu naprednih i dokazanih metodologija za poboljšavanje djelotvornosti i učinkovitosti procesa, partnerstvo s vodećim svjetskim konzultantskim i informatičkim kućama te, već spomenuto, zadovoljstvo klijenata.

Međutim, osobno smatram da su temeljni uzroci našeg uspjeha u načinu na koji realiziramo projekte kod klijenata, a njega karakterizira prije svega praktičnost osmišljenih rješenja, tako da ta isporučena rješenja budu prihvaćena na svim potrebnim razinama organizacije, te orijentiranost k rezultatu, tako da svaki projekt klijentu višestruko vrati uložena sredstva.

DAMIR KELLER, direktor QUALITAS d.o.o.
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox