Poslodavci očekuju promjene

20/12/2011

Iza nas je teška godina, a u nadolazećoj se možemo izvući iz agonije samo brzom i odlučnom provedbom reformi, rekao je predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ivan Ergović na današnjem predblagdanskom prijemu HUP-a.

 

Pred novom Vladom su teški zadaci i teret velikih očekivanja, smatra Ergović ističući da je među onima koji očekuju promjene i HUP, koji godinama upozorava na potrebu provedbe reformi i uspostave povoljnog poslovnog ozračja.

Voda je zaista do grla, a nadu budi ulazak Hrvatske u EU koji nam može biti na korist samo ako dignemo konkurentnost - kaže Ergović.

HUP je danas predstavio rezultate istraživanja o preprekama rastu hrvatskog gospodarstva u kojem je pod vodstvom Ive Bićanića sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta sudjelovalo 16 istraživača iz sedam institucija. Oni su zaključili da je najveća zapreka dugoročnom rastu hrvatskog gospodarstva nedostatak pokretljivosti ljudi, roba, kapitala i ideja.

Nedovoljna pokretljivost, kazao je Ivo Bićanić, stvara ustajalost i očuvanje stečanih pozicija i potiče nastanak neučinkovitog državnog aparata, održavanje relativne zatvorenosti Hrvatske prema svijetu, loš odnos ponude i potražnje za radnom snagom te prevlast poduzetništva iz potrebe nad poduzetništvom iz prilike. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox