Poslovno savjetovanje

04/02/2022

U današnjem poslovnom okruženju dva su se pojma izdvojila kao najznačajnija, a to su fleksibilnost i sposobnost upravljanja tvrtkom u promjenjivim uvjetima poslovanja. U kojoj mjeri je tvrtka spremna za brze i česte promjene na tržištu ili u zakonskoj regulativi, toliko je stabilnije i konkuretnije njezino poslovanje. Postalo je vrlo uobičajeno u poslovnoj praksi da se angažiraju neovisni stručnjaci odnosno poslovni savjetnici koji bi pružili naručiteljima objektivan i ažuran pogled, analizu postojećeg stanja kao i prijedloge za poboljšanja u poslovanju.


Poslovno savjetovanje je širok pojam koji obuhvaća niz različitih aktivnosti, a u ovom članku smo se posvetili poslovnoj pripremi za jednu od svjetski najpopularnijih i najpriznatijijh metodologija za praćenje poslovanja - Balance Scorecard metodologiju, i procesu ''due diligence'' koji se uobičajeno koristi u prodaji ili kupnji određene tvrtke. U prošlom broju poslovnog savjetnika predstavili smo Balance Scorecard metodologiju, kao sustav mjerenja, strateški upravljački sustav i kao komunikacijski alat unutar same tvrtke. Autori metodologije zamislili su da se kroz Balance Scorecard model definiraju strateški ciljevi tvrtke na temelju kojih se odabiru ključni pokazatelji poslovanja, definira zadatke upravljačke strukture i zaposlenika, te mjeri ostvarivanje postavljenih ciljeva.

Balance Scorecard model pruža korisniku okvir unutar kojega definira ciljeve svoje tvrtke, ključne pokazatelje poslovanja i prilagođava praćenje poslovanja svojim potrebama i mogućnostima. Model predstavlja izuzetno važan dio procesa poslovnog upravljanja i strateškog planiranja.

Poslovna priprema Balance Scorecard modela

Za uspješnu primjenu Balance Scorecard modela od izuzetne je važnosti proces poslovne pripreme. Taj proces se uobičajeno sastoji od analize ili snimke stanja samog poslovanja, počevši od strategije i strateških ciljeva, organizacijske strukture, analize poslovnih procesa, analize tržišne pozicije i konkurentnosti i cijelog niza drugih aktivnosti koje prikazuju stanje poslovanja u određenom trenutku. Tek nakon uspješno provedene analize stanja, postojeća strategija društva se nadograđuje s novim smjernicama iz kojih proizlaze potencijalni prijedlozi za poboljšanja u poslovanju. No krenimo redom s primjerom poslovne pripreme Balance Scorecard modela. Poslovna priprema za primjenu Balance Scorecard modela započinje s definiranjem strategije tvrtke i njezinih strateških ciljeva. Velika većina tvrtki ima definiranu strategiju na tzv. općem ili deklarativnom nivou ali da bi se strategija koristila u svakodnevnom upravljanju tvrtkom potrebno je razraditi detaljno ciljeve, vremenske rokove za postizanje i korake kako se do njih planira doći. BSC model u ovoj fazi poslovne pripreme nudi podjelu na četiri perspektive i razradu ciljeva unutar svake od njih. PS/SM

Autor teksta: Sandra Nikolaš

Izvor: Poslovni savjetnik svibanj 

Ostatak teksta pročitajte klikom n.a PDF ikonu

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox