Potkraj 2010. povećanje proizvodnje šumarskih proizvoda za 5%

28/02/2011

U državnim i privatnim šumama u Hrvatskoj u četvrtom je tromjesečju prošle godine proizvedeno ukupno nešto više od 1,21 milijun prostornih metara šumarskih proizvoda, što je 5% više nego u istom razdoblju 2009. godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

U državnim šumama proizvodnja je povećana četiri posto i iznosi 1,17 milijuna prostornih metara drva, a u privatnim šumama veća je za 74 posto i iznosi 42,6 tisuća prostornih metara drva. U državnim je šumama najviše proizvedeno drva listača, 1,06 milijuna prostornih metara, te drva četinjača (110.452 prostornih metara), dok se u privatnim šumama glavnina proizvodnje odnosi na drvo listača - 39.409 prostorna metra. U četvrtom tromjesečju lani proizvodnja ogrijevnog drveta četinjača u državnim i privatnim šumama povećana je 17 posto prema istom razdoblju godine prije, dok je proizvodnja ogrijevnog drva listača povećana 37 posto.

U državnim je šumama u rasadnicima u četvrtom tromjesečju lani uzgojeno 4,7 milijuna komada šumskih sadnica, za razliku od istog razdoblja 2009. kada ih je uzgojeno 1,55 milijuna komada. Državni zavod za statistiku objavio je i podatke o utrošku zaštitnih sredstava za zaštitu šuma, a prema njima u Hrvatskoj je u četvrtom tromjesečju lani za zaštitu šuma utrošeno 9,7 tona zaštitnih sredstava, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje lani kada je utrošeno dvije tone. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox