Povišica svim vašim zaposlenicima?

23/06/2011

Povišice su bile rijetkost zadnjih nekoliko godina, no jedna od tvrtki koje su se nedavno izdvojile iz čopora je Google, ističe entrepreneur.com. Divovski je pretražnik svim svojim radnicima dao 10 postotnu povišicu ove godine.

Ludost?

Tako je taj postupak procijenila Stacey Carrol, direktorica stručne službe PayScale tvrtke koja se bavi podatcima i plaćama. Onda je otišla na prezentaciju održanu na nedavnoj konferenciji World at Work gdje je Googleov tim za ljudske resurse objasnio svoj postupak.

Googleov tim je održao prezentaciju pod nazivom "Mijenjanje kompenzacijske strategije pomoću statističkog istraživanja". Evo njenog izvještaja o tome kako je Google odlučio dati svima povišicu.

Najpoželjniji poslodavac

Za početak, tvrtka je ispitala sve svoje zaposlenike i dobila je 90 postotni odaziv. Pitali su o svim elementima kompenzacijskog paketa i koliko su radnici cijenili jedni druge. Jedno od otkrića je bilo da zaposlenici cijene manje bonuse od povišenja njihove osnovne plaće.

Potom je Google usporedio svoje rezultate sa sličnim tvrtkama unutar svoje branše. Došli su do brojki koje su predstavljale 90 posto plaće za svako radno mjesto. Povišica je primarno dana ne zbog nagrađivanja individualnog rada, nego zbog održavanja tvrtke na mjestu najpoželjnijeg poslodavca u svom sektoru te zbog sprečavanja odlijeva najboljih radnika konkurenciji.

"Plaće su povišene utoliko da premaše plaće koje daje konkurencija." napisala je Carol na PayScale blogu.

 

Zabušavanje se u Googleu smatra kao problem menadžmenta

Znam što mislite: "Što je sa zabušantima? Zašto bi oni trebali dobiti povišicu?"

Radnici koji se manje trude stavljaju se u program poboljšanja izvedbe. Otprilike ih četvrtina poboljša izvedbu kroz ovaj proces dok polovica dobiva premještaj na drugo odgovarajuće radno mjesto unutar tvrtke. Ostala četvrtina napušta tvrtku – obično vlastitim odabirom.

 

Krajnji rezultat

Lošiji zaposlenici odlaze te stoga ne dobivaju povišicu. Većina problematičnih radnika poboljša svoju izvedbu te na kraju zaradi povišicu.

Zamislite samo uzbuđenje i dobit koju može polučiti ovakva povišica. Nešto od povišice vratit će se kroz uštedu troškova zapošljavanja. (DK)

 

Izvor: www.entrepreneur.com

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox