Predsjednici gospodarskih komora bivše Jugoslavije: Potrebna je jača regionalna suradnja

13/06/2012

Unapređenje regionalne suradnje u kontekstu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju bila je tema 19. susreta predsjednika gospodarskih komora zemalja bivše Jugoslavije koji je održan 12. lipnja u HGK. Riječ je o tradicionalnom susretu vodećih ljudi gospodarskih komora regije koji se organiziraju u kontinuitetu od 2001. godine. Cilj je ovogodišnjeg susreta predsjednika gospodarskih komora bio definirati pravce buduće suradnje, utjecaj hrvatskog članstva u Europskoj uniji na postojeće ekonomske odnose zemalja potpisnica Sporazuma CEFTA-e, kao i mogućnosti koje se regiji otvaraju ulaskom Republike Hrvatske u EU. 

Predsjednik HGK Nadan Vidošević istaknuo je kako je tema susreta od vitalnog značaja za sve zemlje regije. Posljednjih su desetak godina primjenom zone slobodne trgovine te Sporazuma CEFTA-e ostvareni vrlo dobri poslovni rezultati te je zabilježen rast robne razmjene i do 300 posto. Sadašnja je globalna kriza pogodila sve zemlje na isti način, uz neke posebnosti. Ulaskom Hrvatske u EU nastat će problem u prometu robe na tehničkoj razini u regiji. Problema bi moglo biti osobito u robnoj razmjeni Hrvatske i BiH, kazao je Vidošević dodavši da će se s komorske strane uložiti napor kako ne bi nastale i veće štete. 

Jače regionalno povezivanje

Predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin zadovoljan je suradnjom komora Hrvatske i Srbije, kao i odnosima između dviju zemalja. Potrebno je sagledati i više oblike međusobne gospodarske suradnje za zajednički izlazak na treća tržišta. Ulaskom Hrvatske u EU otvara se pitanje potrebe izmjena u sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju s EU, od čega bi koristi imale sve zemlje regije, a da pri tome nitko ne bi smio biti povlašten, niti gubitnik. Potrebno je jače regionalno povezivanje, osobito u nastojanjima za izlazak iz krize, kazao je Bugarin. 

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr. Bruno Bojić također je naglasio potrebu razvijanja međusobne suradnje te zajedničkog nastupa na trećim tržištima, a istaknuo je i obećanu pomoć koju će RH pružati zemljama regije u približavanju europskim integracijama. 

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković istaknuo je kako se robna razmjena Hrvatske i Crne Gore sve više razvija te je lani dosegnula 140 milijuna eura i viša je za 40 do 45 posto. Ulaskom Hrvatske u EU sljedeće godine očekuju se poremećaji u robnoj razmjeni, i to kod primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU u sadašnjem obliku. Bit će potrebno tražiti korekcije kako bi se zadržala dosadašnja razina trgovine s Hrvatskom, kazao je Mijušković. (PS/JK)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox