Prezadužena i nesposobna za plaćanje: Pokrenut stečaj Industrogradnje

09/03/2011

Pet mjeseci nakon podnošenja prijedloga, nad tvrtkom Industrogradnja d.o.o. koja se danas zove Operativa Lomnica, otvoren je stečajni postupak, saznaje Poslovni dnevnik.

 

Za stečajnu je upraviteljicu imenovana odvjetnica Nevenka Koroman, a odmah nakon pokretanja pozvani su vjerovnici viših isplatnih redova da u roku od 30 dana, nakon objave u Narodnim novinama, istoj prijave svoje tražbine te uplate pristojbe u iznosu dva posto prijavljena duga. Osim toga priložiti trebaju i isprave u kojima su vidljive tražbine. Ročište vjerovnika je najavljeno za 18. Svibnja na zagrebačkom Trgovačkom sudu, gdje će se odlučiti i o daljnjem stečajnom postupku, najavljuje Poslovni dnevnik.

Tvrtka je ispunila oba uvjeta za ostvarivanje stečaja: prezadužena je i nesposobna za plaćanje. Žiro račun je u blokadi već dulje od pola godine jer je na isti stigao nalog za plaćanje od 4.311.272 kune, a na računu nema pokrića.

Unatoč potraživanjima od 305.000 kuna, imovina je tvrtka neznatna, jer je njihova naplata na kraju i vrlo upitna. Lani je Industrogradnja grupa imala zabilježen gubitak od 308.655 kuna, dok je godinu ranije poslovala s dobiti od 22,47 milijuna kuna. U Upravi su zaključili da su problem pokrenuli negativni trendovi u građevinarstvu, kao i problemi u naplati.

Među najveće dužnike svrstavaju ŠRC Višnjik - Grad Zadar, Konstruktor i Hidroelektru niskogradnju. Osim toga za stečaj se krive i projekti Moj dvor i pulski Kaštanjer koji su je navodno oštetili za 20 milijuna kuna. (SJ)

 

Izvor: Poslovni dnevnik, izdanje 9.3.2011.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox