Provjerite kriju li vam što potencijalni klijenti i partneri

03/03/2011

Financijski stručnjak Gordan Horbec na svom je predavanju u sklopu ovogodišnjeg „Superprodavača“ upozorio sve poduzetnike da paze s kime imaju posla, s kime surađuju i od koga bi se sve trebali naplatiti. Tom se temom pozabavio i Lider upozoravajući - svaki poduzetnik trebao bi provjeravati s kime ima posla jer svaki se partner danas ili sutra može naći u blokadi.

 

Govoreći o današnjem poslovanju i provjeravanju s kime imamo posla, govorimo zapravo o „business intelligence-u“ čije su prednosti velike tvrtke uglavnom prepoznale, ali male i ne baš. Ali, u današnjem nemilosrdnom svijetu, ovo vas može spasiti od „partnera“ koji ne plaćaju i ne ispunjavaju svoj dio dogovora.

Najjednostavnija i najpametnija stvar koju možete napraviti u samom startu jest provjeriti podatke tvrtke s kojom planirate surađivati. Kako? Vrlo jednostavno, jer je većina važnih podataka zapravo dostupna na internetu, odnosno na upit. Možete se obratiti medijima ili novinarima, konzultantskim tvrtkama, provjeriti poslovne baze podataka i sl. piše Lider.  

Horbec savjetuje da za početak provjerite internetske baze za razne statistike, bilješke, gubitke, financije i sl., ali jako važno je i slušati tračeve, čitati blogove, pratiti društvene mreže… to su zapravo jako vjerodostojne informacije jer nečije iskustvo je najbolji dokaz nečijeg poslovanja.
Također, ističe kako FINA pruža podatke o likvidnosti tvrtke ili blokiranost računa, a oni su bez problema dostupni na zahtjev.

Gdje potražiti informacije?

Ono o čemu smo već i pisali jest da je korisno provjeriti društvene mreže, naročito poslovne poput LinkedIn-a, gdje možete saznati mnoge informacije o firmi, ali korisno je i pratiti druge mreže za komentare i slično.

Javne baze podataka:

- internetski pretraživači
- novinske arhive
- sudski registar
- Narodne novine
- FINA
- LinkedIn
- Carina
- Državni zavod za statistiku
- Registar obrtničke komore
- Hrvatska narodna banka
- Hrvatska gospodarska komora
- Biznet
- HANFA
- Registar akreditacija
- Središnje klirinško-depozitarno društvo
- Zagrebačka burza
- boniteti.hr
- boniteti.com
- Info.biz
- BON-1
- Poslovna Hrvatska
- Coface
- Creditreform
- EI Koncept
- blokade.info

Kako bi Horbec rekao: Bez obzira na to što vam vaši klijenti govore, bacivši pogled na njihovo brojčano stanje, znat ćete stvarnu situaciju.

I ne zaboravite osnovnu stvar, raspitajte se kod svojih poznanika i kolega, možda netko već otprije ima iskustva s određenom firmom pa vas može poštediti neugodnih iskustava. (MJ/Lider)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox