Rješenje za prometne gužve: Slobodan parking vidite na mobitelu

18/10/2011

Mladi inovatori  Leon Trivić i Goran Tanodi osvojili su zlato na najvećoj svjetskoj izložbi inovacija i tehnologija INST 2011. u tajvanskom Taipeiju. Zlato su dobili za izum Zagrebačko parkiralište, piše Večernji list.

Riječ je o unaprijeđenom sustavu parkiranja namijenjenog sustavima na otvorenom, objašnjavaju mladi inovatori, inače učenici Tehničke škole Ruđer Bošković u Zagrebu.

Njihov izum predviđa da bi se na svakom parkirališnom mjestu nalazile svjetiljke koje bi iz daljine vozačima signalizirale crveno ili zeleno svjetlo, ovisno o tome je li mjesto slobodno. Displej postavljen na početku ulice signalizirao bi koliko uopće ima slobodnih mjesta u ulici. Zanimljivo je da bi vozači na internetu ili mobitelu mogli vidjeti koje je mjesto slobodno, a mjesto bi mogli i rezervirati mobitelom ili putem interneta. Osim što vozačima štedi novac i smanjuje količinu štetnih plinova, sustav je zamišljen tako da radi na solarni pogon. Ideja je nastala zbog gužve u gradu i kašnjenja.

Mladi inovatori kažu da su o dogovorima sa Zagreb parkingom o izvedbi projekta, ali da im je najveći problem novac. (jk)

 

Izvor: Večernji list, 18. listopada 2011.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox