Rohatinski se ograđuje od inicijativa poduzetnika

10/03/2011

Guverner hrvatske središnje banke Željko Rohatinski nije prisustvovao nikakvim dogovorima poduzetnika povezanih sa Unex grupom, niti je bio inicijator bilo kakvog iskazivanja javne podrške njegovim odlukama, niti ima bilo kakve veze s navodnim inicijativama skupine poduzetnika za njegov politički angažman, te i nadalje nema namjeru u tome sudjelovati, izvijestili su iz Hrvatske narodne banke.

Guverner HNB-a dr. Željko Rohatinski nije prisustvovao nikakvim dogovorima poduzetnika povezanih s Unex grupom niti je bio inicijator bilo kakvih sastanaka ili konferencija za novinare sazivanih s ciljem iskazivanja javne podrške njegovim odlukama donijetim na čelu središnje banke, niti ima bilo kakve veze s navodnim inicijativama skupine poduzetnika za njegov politički angažman, te i nadalje nema namjeru u tome sudjelovati - odgovorili su iz HNB-a na upit za komentar aktualnih događanja i medijskih napisa nakon guvernerove odluke o oslobađanju 6,3 milijardi kuna nove likvidnosti. U sinoć iz Unex grupe najavljenoj, a jutros odgođenoj konferencije za novinare navedeno je da je grupa hrvatskih poduzeća odlučila dati vlastiti doprinos novom zapošljavanju i otvoriti više tisuća radnih mjesta, a nastavno na inicijativu guvernera Željka Rohatinskog, odnosno Hrvatske narodne banke za nove projekte, rast izvoza i zapošljavanja.

U jutrošnjoj obavijesti iz Unex grupe o odgađanju tiskovne konferencije na temu inicijative koju je pokrenula grupa hrvatskih poduzeća navedeno je kako je u međuvremenu na istu temu sazvan sastanak u Ministarstvu gospodarstva te se stoga današnja konferencija odgađa. U izjavi novinarima uoči današnje vladine sjednice potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Milošević najavio je kako će do sastanka s poduzetnicima doći početkom idućeg tjedna, a skup "20-30-tak najvećih igrača na našem gospodarskom prostoru" najavio je, odgovarajući na pitanja novinara, i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač. Odlukom guvernera HNB-a Željka Rohatinskog, donijetom 8. ožujka, hrvatski bankovni sustav dobiva na raspolaganje oko 850 milijuna eura, odnosno oko 6,3 milijarde kuna, za kreditiranje projekata u gospodarstvu, a temeljem smanjenja stope minimalno potrebnih deviznih potraživanja banaka u odnosu na njihove devizne obveze s dosadašnjih 20 na 17 posto.

Kako je tada objavljeno iz HNB-a, takvom odlukom guvernera Rohatinskog nastoje se potaknuti ulaganja u nove projekte, koji bi u što kraćem roku mogli pridonijeti poboljšanju izvoza i stanja platne bilance, a tako i otvaranju novih radnih mjesta, poglavito u prerađivačkoj industriji i turizmu. Odabrani projekti financirali bi se u okviru bankovnog sustava, no potpuno neovisno o dosadašnjim tzv. A i B modelima kreditiranja gospodarstva, koji nisu polučili očekivane rezultate, naveli su u utorak iz HNB-a dodajući da je odluka guvernera donijeta nakon konzultacija s predstavnicima vodećih banaka i poslodavaca. (Hina/mš)

 

 

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox