Sliku svoju ljubim

08/05/2012

Samopouzdanje je osnova opstanka managera. Ako nemate dovoljno samopouzdanja, teže ćete i dospjeti na položaj managera, jer ako sami ne vjerujete u svje sposobnosti i vještine, kako ćete druge uvjeriti u to?

Znamo li da je odnos pohvale i kritike u prvih šest godina života (u dobi kada nam se emocije najsnažnije urezuju i oblikuju naše ponašanje) 10:1 u korist kritike, nije nikakvo čudo da velik broj managera pati od (povremenih ili stalnih) osjećaja nesigurnosti i izrazito su samokritični prema svom radu i svojim uspjesima.

Većina udžbenika za managera uči nas da treba hvaliti suradnike i to javno, da bi dugoročno imali motivaciju za rad. No, malo priručnika uči nas kako to isto trebamo činiti i sebi samima. U internom dijalogu sami sa sobom, trebamo se pohvaliti i nagraditi za uspjehe.

Moj poznanik je na poziciju top managera došao isključivo upornim i predanim radom. Kao šef, nastavio si je postavljati visoke radne ciljeve, koje je sada očekivao i od svih drugih. Kad bi oni bili ispunjeni, smatrao je to normalnim stanjem, ispunjavanjem standarda. No, kad njegova očekivanja nisu bila ispunjena, žestoko bi kritizirao suradnike, a povišeni tonovi nisu bili rijetkost.

„Pa nemam vremena baviti se dobro obavljenim poslovima. To se podrazumijeva - da se posao obavi kako treba. N razumijem zašto bih izvršenje trebao posebno isticati i hvaliti. Pa za to su plaćeni. Ali kad posao nije dobro obavljen, ne mogu se suzdržati“, nastavio je. „Znam da to nije uvijek ugodno, i da me se suradnici boje, ali takav sam, eksplozivan i direktan, i to je dio mog imidža“.

Njegovo ponašanje bilo je uvjetovano stavom da se na dobre stvari ne treba osvrtati, one se same po sebi razumiju i očekuju, ali je bio hiperosjetljiv na svaku pogrešku ili neispunjeno očekivanje. Problem međutim nije nastao samo u neminovnom konfliktu sa suradnicima, nego je izvirao iz njegovog problema sa samom sobom - on je istu perfekciju očekivao i od sebe. Takvo ponašanje neminovno vodi ka stresu i njegovim posljedicama po zdravlje. Perfekcionizam i samopouzdanje stavili smo u istu rečenicu iz jednog jedinog razloga - perfekcionizam je rezultat nedostatka samopouzdanja.

 

 

Cijeli članak pročitajte u novom broju časopisa Poslovni savjetnik, svibanj 2012., br. 85
Autor: prof. dr.sc. Saša Petar

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox