Što morate znati prije nego krenete u poduzetničke vode?

11/10/2011

Pokretanje posla je izazov čak i kad su ekonomski uvjeti dobri, stoga poduzetnici koji žele postati sami svoji gazde danas moraju biti sigurni da su dobro promislili o svakom aspektu svog novog poslovnog pothvata. Unatoč teškim ekonomskim uvjetima poduzetnički duh ostaje jak te prema nekim istraživanjima polovica uredskih radnika želi pokrenuti svoj posao.

Evo najvažnijih elemenata o kojima potencijalni novopečeni poduzetnik mora razmisliti prije pokretanja posla:

IT i infrastruktura

IT je dio svakog poslovanja na dnevnoj bazi. Ipak, svaki posao ima različite potrebe i razina IT infrastrukture varira ovisno o prirodi vašeg posla, veličini, lokaciji i planovima za budućnost. Prvi korak je identificiranje načina na koje tehnologija može učiniti vaše poslovanje učinkovitijim i kako to ubaciti u vaš budžet. Vrlo je važno planirati unaprijed razvijanje vašeg IT sustava koji će morati moći rasti i prilagođavati se svim promjenama u vašem poslovanju. Na primjer, planirate li ponuditi zaposlenicima rad od kuće? Ako vam je to u planu, trebali biste razmisliti o računalstvu u oblaku kako biste zaposlenicima osigurali pristup svemu na vašem serveru s bilo kojeg računala.

Ili možda planirate otvoriti ured na drugoj lokaciji? Ako to planirate, trebate razmisliti o mreži na koju će se moći priključiti oba vaša ureda. Trebali biste uzeti u obzir i potrebe za softverom u budućnosti i isplanirati kako ćete financijski izvesti implementaciju novih sustava kojima biste poduprli rast vaše tvrtke.

Porezi, financije i računovodstvo

 Točno vođenje financija od velike je važnosti za bilo koji posao. Ako nikad niste bili vlasnik vlastite tvrtke, trebali biste se konzultirati s provjerenim izvorima informacija. Mnoge tvrtke zapošljavaju računovođe, a postoje i mnogi izvori za pomoć – online ili u knjigama. Ti vodiči vam mogu objasniti kako će vam računovođe pomoći, gdje pronaći računovođe, a mnogi čak nude i popis pitanja koja možete postaviti računovođi pri zapošljavanju. Kao poduzetnik, morat ćete dostavljati određena izvješća i uplate različitim državnim tijelima.

Zapošljavanje

Ako se odlučite zaposliti ljude, morate voditi računa o mnogim zakonima, poput vođenja evidencije o zaposlenicima. Osoblje možete zaposliti na različite načine poput zapošljavanja na određeno vrijeme, honorarno ili za stalno. Bez obzira na način zapošljavanja, morate poznavati poreze i plaće te vaše obaveze kao poslodavca.

Oglašavanje

Dobra prodaja i marketing ključni su za uspjeh vašeg poslovanja. Identificiranje vašeg tržišta prvi je korak. Postavite se u položaj potencijalnog klijenta i zapitajte se zašto biste kupili baš vaš proizvod ili uslugu? Nemojte se bojati tražiti druge ljude za povratne informacije. Osmišljavanje marketinške strategije pomoći će vam pri identificiranju potencijalnih klijenata i određivanju prikladnih proizvoda ili usluga za njih, dok će vam prikladna prodajna tehnika pomoći pretvoriti interes za vaš proizvod ili uslugu u narudžbe od strane klijenata.

Kada osmislite strategiju, trebate razmisliti o najboljem načinu izgradnje svijesti o vašem brandu koji ujedno odgovara vašem budžetu. Postoje mnogi načini na koje to možete odraditi, poput direktnog oglašavanja ili hvatanja u koštac s društvenim medijima. Oni su besplatni i zaista vam mogu pomoći pri uspostavljanju poslovanja i poslovnih kontakata.

Izbjegavajte uobičajene pogreške

Financijsko planirane ključan je dio poslovnog planiranja, kao što je i praćenje pritoka gotovine kako biste uvidjeli da li se vaše projekcije ostvaruju. Držite konkurenciju na oku. Ako imate zaista dobru ideju, druge tvrtke će je brzo prilagoditi vlastitim poslovnim strategijama. No, vaša konkurencija nisu samo druge tvrtke koje vam mogu preoteti klijente. Konkurencija vam može biti i drugi proizvod ili usluga koja je u procesu razvitka, a koji biste vi trebali prodavati ili zaštititi prije nego što je netko drugi ne preuzme.

 

 

Izvor: www.newbusiness.co.uk

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox