Strateški elementi edukacije

26/04/2012

Tržišnom uspjehu prethodi puno toga. Prvo: imati uspješne ljude. I drugo: omogućiti im da budu dobri. Uspjeh je blještavi završetak duge priče. Kako kaže Richard Bennett: Tim je sve! No, tim je završetak, a ne početak posla. Do tima treba doći! Ljude se educira, trenira, stalno istražujući nove učinkovite pristupe u tome.

I stručni razvoj i izgradnja osobe!

 Početkom ovog desetljeća dobre su tvrtke još jednom podigle ljestvicu, usmjeravajući pogled na novo u vezi s ljudima. Imati dobre stručnjake poznati je tradicionalni poslovni cilj - nužan uvjet, ali pravi suvremeni cilj danas postaje – imati u tvrtki dobre osobe, cjelovite i mudre, široke u vidicima i interesima, sposobne za timsku suradnju, istinsko razumijevanje potrošača. S tim u vezi uvodi se nova distinkcija u terminologiji ljudskih potencijala: pripremanje čovjeka za posao i izgradnja osobe (ličnosti) za posao. Tj. usavršavanje zaposlenika u užem i u širem smislu.

Pripremanje za posao – odnosno stručni razvoj u užem smislu, u izravnoj je funkciji postizanja organizacijskih ciljevima, pri čemu se zaposlenike „snabdijeva“ svim nužnim alatima, a da bi radili brže, jeftinije, lakše, solidnije. Uči ih se vještinama poput prodavanja, proizvodnje, dizajniranja, knjiženja, nabavljanja, smišljanja reklama... ili uporabi računalne tehnike, stranim jezicima i inim ostalim „tehničkim“ vještinama.

S druge strane, osobni rast čovjeka šira je tema: cilj je ostvariti bolju osobu. Cjelovita osoba puno je spremnija za veći učinak na poslu – tvrdi poznati stručnjak John Maxwell. U tom smislu službe ljudskih potencijala i neposredni rukovoditelji usavršavaju zaposlene dodatnim vještinama kakve su, na primjer, održavanje samodiscipline, samokontrole, točnosti, postavljanja poslovnih i osobnih ciljeva, zatim - njegovanje pozitivnog stava i optimizma, suradnje i timskog duha, asertivnosti, slušanja i uvažavanja drugih, samopoštovanja i samopouzdanja i sl.

Podržava se ljude afirmirajući civilizacijski sustav vrijednosti. I djelatnik tvrtke dobiva time puno više: stječe sposobnosti koje će mu koristiti općenito u životu, u obitelji, a ne samo na poslu. Autor ovog članka u svom profesionalnom poslu predavača i savjetnika realizira (i) takve specifične teme kakve su: upravljanje temperamentom tima, razvoj privlačnosti grupe, rukovodne vještine za razvoj suradnika, i sl.

 

 

 

Cijeli članak pročitajte u novom broju časopisu Direktor, broj 4, travanj 2012.
Autor: Goran Tudor

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox