Stvaramo li vlastitu sudbinu ili nam je nameće netko drugi

23/04/2020

Zamislimo davna vremena kad je hrvatski ratnik Ljudevit Posavski odlučio napasti nadmoćnu franačku vojsku. Iako je bio slabiji, vjerovao je da će pobijediti, ali su njegovi vojnici bili preplašeni. Zato ih prije bitke povede u samostan i tamo im reče: Nakon molitve bacit ću novčić. Padne li pismo, pobijedit ćemo. Padne li glava, izgubit ćemo! Sudbina nas drži u svojoj ruci! Ljudevit klekne pred oltar, pomoli se u tišini i baci novčić. Padne pismo. Vidjevši to, njegovi vojnici željno krenu u borbu i do nogu potuku neprijatelja. Nitko ne može promijeniti tijek sudbine, reče Ljudevitu jedan od vojnika dok su slavili pobjedu. Zaista ne može, odgovori on, pokazujući novčić koji je imao pismo s obje strane.


Naš je Ljudevit, ako je vjerovati ovoj priči, imao osobinu koja je danas najpotrebnija šefovima i svima onima koji žele biti uspješni u vrlo zahtjevnom i dinamičnom poslovnom i političkom okruženju, a zove se proaktivnost. Želimo li da se nešto dogodi, moramo to izazvati, moramo vjerovati da je izvedivo i poduzeti sve što je u našoj moći da u to uvjerimo druge.

Osobina koja je tipična za našu poslovnu, a nažalost i za političku kulturu upravo je suprotna i zove se reaktivnost. „Ne izazivam sudbinu već joj se prepuštam.“, „Tek kad se nešto dogodi, reagirat ću. Do tada čekam.“ Ako nastane poticaj, slijedit će reakcija. Nema li poticaja, nema niti reakcije. „Napravit ću samo ono što moram, na što sam natjeran.“, „Ne planiram ništa unaprijed, reagiram na problem tek kad se on pojavi.“ Zvuči li vam poznato?

Slučajne posljedice i kalkulantski uzroci ili...

Država se svake godine zadužuje za nekoliko milijardi eura? „Nije važno, još nismo bankrotirali!“. Najovisnija smo europska zemlja o turizmu koji stvara čak 18% BDP-a. Što ako neka iznenadna nevolja ugrozi ovu djelatnost? „Nema veze, plovimo dalje!“. Ukrajina bi nam opet mogla zatvoriti dovod ruskog plina? „Valjda neće, a ako bude, snaći ćemo se!“. Imamo negativnu platnu bilancu? „Nema veze, riješit ćemo to kreditima i novim zaduženjima!“. Neka državna poduzeća već desetljećima stvaraju gubitke i žive od subvencija? „Čemu panika, još ćemo neko vrijeme izdržati, a onda će netko drugi doći na vlast i morati rješavati taj problem!“. Budžetski prihodi su ispod plana, a rashodi iznad plana? „Nećemo još napraviti rebalans, bit ćemo pametniji nakon ljeta!“. Kažu da će cijena energije značajno porasti? „Mislit ćemo o tome tek kad energenti poskupe!“.

Reaktivnim se ljudima, upravama poduzeća, vladama, političarima i nacijama život događa umjesto da ga planiraju. Prepuste se sudbini, nadaju sretnim okolnostima, a kad one izostanu, žale se da ih prati nesreća. S vremena na vrijeme udari nas kriza pa svi nagomilani problemi izađu na površinu, a mi se čudimo otkud ih je toliko i zašto ih već davno nismo riješili.

Autor teksta: Velimir Srića

Izvor: Poslovni savjetnik br. 141

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox