Švaljek: Hrvatsko gospodarstvo nije dovoljno konkurentno za izlazak iz krize

12/06/2012

Prijedlog zakona o financijskom poslovanju u idućih tjedan ili dva bit će upućen u saborsku proceduru, a njime se želi uvesti reda u plaćanje među poduzetnicima kako bi se riješio problem nelikvidnosti, rekao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na tematskoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK-Komore Zagreb o aktualnom stanju u gospodarstvu grada Zagreba i Zagrebačke županije te trendovima u poduzetništvu i obrtu u 2012.

Ova će godina biti teška, bit će to godina uvođenja reda, možda će biti nepopularnih mjera, no želimo sačuvati sva radna mjesta koja imaju perspektivu, kazao je ministar napominjući kako vjeruje da će u 2013. Hrvatska izaći iz negativnih trendova.

Istaknuo je i kako je u pripremi zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, a poticajne mjere uređene tim zakonom odnose se na poticaje za mikro-poduzetnike, porezne poticaje, poticaje za opravdane troškove novih radnih mjesta povezanih s investicijskim projektom, poticajne mjere za radno-intenzivne investicijske projekte itd.

Maras je podsjetio da je za program Ministarstva poduzetništva i obrta "Poduzetnički impuls" stiglo gotovo 11 tisuća prijava. Strožiji su kriteriji nego ranijih godina, ali i veći iznosi pojedinačnih potpora, radi bolje kontrole isplata potpora ide u dva dijela (60 i 40 posto), a ukoliko se sredstva potroše nenamjenski, obvezan je povrat poticaja.

Istaknuo je i kako je prvi put od 2007. veći broj novo otvorenih nego zatvorenih obrta. Prethodnih godina zatvaralo ih se između tisuću i dvije tisuće, a trenutno ih je oko 300 više otvorenih, što pokazuje da se stvari ipak mijenjaju, ustvrdio je ministar.

Povoljnija očekivanja za ovu godinu

Ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Sandra Švaljek kazala je kako Hrvatska dosta teško izlazi iz krize i nema dovoljno konkurentno gospodarstvo da bi se izvozom mogla pokrenuti iz teške situacije i izaći iz recesije.

Očekivanja za Hrvatsku za ovu godinu nešto su povoljnija u nastavku godine, no većina analitičara ne očekuje pozitivne stope rasta u 2012. nego tek u 2013., kazala je.

Ekonomska situacija u eurozoni se nešto poboljšala u odnosu na prethodno tromjesečje, ali su vrlo velike razlike među zemljama članicama, a niže stope rasta u EU očekuju se smo u perifernim zemljama - Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Grčkoj te Sloveniji, što će se odraziti na broj turista koji će posjetiti Hrvatsku.

Švaljek je kazala kako je gospodarstvo grada Zagreba otpornije na opća kretanja nego gospodarstvo u cjelini, a BDP po stanovniku u Zagrebu iznosi 17.814 eura i 76 posto je veći nego u Hrvatskoj.

Iznijela i neke pokazatelje o poslovanju poduzetnika Grada Zagreba iz kojih je vidljivo da čak 60 posto ukupnog poreza na dobit plaćaju poduzetnici Grada Zagreba. Mogućnost uvođenja poreza na nekretnine u Zagrebu bi osigurala nešto stabilnije prihode za financiranje troškova lokalne zajednice, kazala je. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox