Tajnice, zauzmite se za sebe!

13/03/2014

Svaka osoba trebala bi naučiti vještinu vođenja računa o sebi i svojim pravima. Pri tome treba imati na umu da osoba kod ostvarenja svojih prava ne ugrožava i ne ponižava druge ljude. Naše osobne potrebe ne moraju biti iste kao i potrebe osoba koje nas okružuju, a to stvara potencijalno konfliktne situacije.

U dugogodišnjem iskustvu obrazovanja i stručnog osposobljavanja poslovnih tajnica na temu asertivnosti bilo je toliko različitih situacija koliko je i osoba. Uvijek imamo tajnice koje se znaju zauzeti za sebe, neke promatraju pasivno situaciju, a vrlo, vrlo rijetke se ponašaju agresivno.

Slučaj 1. Ana se zauzela za sebe

Primjer pravilnog ponašanja kako se zauzeti za sebe predstavlja tajnica (nazovimo nju Ana) koja radi u velikoj proizvodnoj organizaciji. U određenim organizacijskim promjenama rukovoditelji su u radnu prostoriju tajnice Ane smjestili još jednu zaposlenicu – diplomiranu psihologinju (nazovimo nju Petra).

I tu počinje problem. Do tog trenutka korektni odnosi Ane i Petre postali su narušeni otvorenim Petrinim neprijateljskim ponašanjem (smatrala je da je u pravu i krenula je u otvoreni napad na drugu osobu). Nakon početnog iznenađenja Ana je shvatila da je Petra jako nezadovoljna što nema svoju radnu sobu i što mora dijeliti radni prostor sa, kako je izjavila, “ tajnicom koja ipak nije njezin nivo”. PS/S.P.

 

 

Naslov članka: Tajnice, zauzmite se za sebe!

Autor: mr.sc. Branka Murović

Izvor: Tajnica.hr 01, 14-15

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox