Tko su najveći, a tko najbolji svjetski poslodavci?

27/03/2012

Američka i kineska vojska dva su najveća svjetska poslodavca, pokazalo je istraživanje BBC-ja o svjetskim organizacijama i tvrtkama s najviše zaposlenih, piše Business.hr.

Američko ministarstvo obrane zapošljava 3,2 milijuna vojnika i civila dok kineska vojska zapošljava 2,3 milijuna vojnika ( bez civila).

Wal-Mart, najveći svjetski trgovački lanac sa 2,1 milijun zaposlenika nalazi se na trećem mjestu, a lanac restorana brze prehrane McDonald's sa 1,9 milijuna smjestio se na četvrto mjesto.

Britansko zdravstvo, odnosno National Health Service sa 1,7 milijuna radnika nalazi se na petom mjestu. Slijede redom kineska nacionalna naftna kompanija, indijske željeznice, indijska vojska, a na desetom mjestu smjestila se tajvanska tvrtka Foxconn.

Tvrtke s najzadovoljnijim zaposlenicima

Kad je riječ o tvrtkama s najzadovoljnijim zaposlenicima prvo mjesto zauzima Microsoft gdje je prosječna plaća oko 96.000 dolara.
Slijedi ga američka softverska tvrtka SAS, a na trećem mjestu je NetApp, tvrtka za pohranjivanje i upravljanje podacima. Četvrto mjesto pripalo je Googleu, peti je američka logistička tvrtka FedEx, slijede Cisco, svjetski lanac hotela Marriot te McDonald's koji se nalazi na osmom mjestu. Tvrtka za proizvodnju toaletnog papira i pelena Kimberly Clark je na devetom mjestu, a na desetom se smjestio proizvođač dječjih šampona i sapuna Johnson.

Zanimljivo je da na popisu tvrtki s najzadovoljnijim zaposlenicima nema Facebooka, Twittera i LinkedIna, no teško da njihovi zaposlenici razmišljaju o promjeni radnog mjesta uz prosječne plaće veće od 100.000 dolara i druge pogodnosti.

Kad je riječ o Hrvatskoj, prema istraživanju portala MojPosao Hrvati su za najpoželjnijeg poslodavca u 2011. godine odabrali DM. (jk)

 

 

Izvor: www.business.hr

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox