U krizi je nužna suradnja javnog i privatnog sektora

14/09/2011

Zajednički projekt Poslovnog dnevnika i časopisa Banka pod sintagmom „Novi model rasta hrvatskoga gospodarstva“ se nastavlja. Naime, u tijeku je četvrta konferencija koja se održava u sklopu Poslovnog foruma na temu „Suradnja javnog i privatnog sektora  - kočnica ili poticaj razvoja“.

Sandra Švaljek sa Ekonomskog instituta u svom izlaganju istaknula je pak kako Europska unija od novog modela suradnje javnog i privatnog sektora očekuje novi razvojni ciklus, a osnovni motiv je smanjenje mogućnosti državnog financiranja neophodne infrastrukture. Istaknula je i kako Hrvatska ima sličan motiv. Potreba za suradnjom javnog i privatnog sektora naglašenija je još više zbog financijske krize, pristupanja EU te hrvatske specifičnosti“, istaknula je dodavši kako je Europska unija shvatila suradnju javnog i privatnog sektora kao političko pitanje, a izazovi su toliko veliki da niti jedan sektor ne može sam.

Istaknula je i kako je u Hrvatskoj izostala snažnija suradnja između javnog i privatnog sektora u općem interesu. 

Nedostatak političke potpore, nedovoljna stručnost javnih tijela, nerazvijenost sektora i niska razina povjerenja mogući su razlozi zbog izostanka suradnje, rekla je Švaljek. Ukoliko je takva suradnja i postojala, vrlo brzo se pokazala ranjivom na korupciju, dodala je napominjući kako nam je neophodan novi model suradnje i neki oblik suradničkog upravljanja. (PS/JK)

 

 

Foto: Sandra Švaljek, Ekonomski institut

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox