U Sisku se planira gradnja tvornice baterija za električne automobile

24/05/2021

Za tri godine u Sisku bi trebala biti izgrađena tvornica baterija za električne automobile Sunceco Battery. Prostirat će se na 35.000 m² i zapošljavat će 350 ljudi. Proizvodnja će biti visokoautomatizirana, pa se vrijednost projekta procjenjuje na 220 milijuna eura. Iza projekta stoji Matt Darko Sertić, direktor tvrtki Applied Ceramics i Sunceco te pokretač Poduzetničkog inkubatora Sisak (PISAK) i Kulinarskog instituta u Sisku.


Nama je cilj pokrenuti proizvodne aktivnosti koje se u Hrvatskoj uopće ne rade ili se ne rade dovoljno dobro. Cilj je da se u Sisku pokrene proizvodnja uložaka za baterije za električne automobile. To se trenutačno proizvodi u pet firmi u svijetu. Samo je jedna u Sjedinjenim Američkim Državama, a ostale su u Aziji. Postoji glad za tim proizvodima. U Europskoj se uniji shvatilo da ne možemo ovisiti o azijskim dobavljačima i da je nužna takva proizvodnja ovdje, kazao je Matt Darko Sertić u emisiji Poduzetnički mindset.

U novi projekt vjeruje koliko i u tehnologiju za proizvodnju mikročipova koju je iz Silicijske doline donio u Hrvatsku.

Poluvodička industrija se ubrzano razvijala i da bih bio dio te slike, pritisak je bio u Silicijskoj dolini da trebamo otvoriti proizvodnju u Europi. Sada Applied Ceramics u Sisku ima 135 zaposlenika, a Sunceco koji se bavi proizvodnjom solarnih panela, tridesetak. U Kulinarskom institutu ih je desetak. PISAK ima više od 200 zaposlenika i 34 inkubirane tvrtke. Cilj nam je razvoj različitih poslovnih priča, a zapošljavanje je posljedica svega toga, rekao se Sertić.

Mikročipovi koje proizvodi, trenutačno su tražena roba na svjetskom tržištu. Treba ih niz industrija – od automobilske i telekomunikacijske do industrije kućanskih aparata. Sertić je objasnio zašto je proizvodnja mikročipova posljednjih mjeseci usporila proizvodnju automobila.

Početkom pandemije je pala prodaja automobila, pa je autoindustrija otkazala ugovore svojim dobavljačima među kojima su i oni koji se bave proizvodnjom mikročipova. Danas kada se autoindustrija oporavila, dobavljači im kažu da stanu u red i čekaju svoje mikročipove. Autoindustrija ne može čekati, pa su njihove tekuće trake stale. Čekanje je najveći trošak, pojašnjava Sertić te dodaje da industrije na svoje mikročipove najčešće čekaju šest mjeseci.

Otkriva da i Applied Ceramics sada proizvodi više nego prije nekoliko godina. Njegovi sugrađani kažu da u Sisku živi američki san. U tvrtki je okružen visokomotiviranim mladim ljudima. Prosječna dob djelatnika u tvornici koja je smještena među ruševine slavne sisačke željezare, je 33. Većina ljudi se obučava tamo, no neki zbog svladavanja novih tehnologija odlaze i u pogon tvrtke u američkom Fremontu.

U PISAK-u Matt Darko Sertić pomaže startupovima da što lakše prebrode početničke izazove, te vjeruje da su upravo poduzetnici ti koji od Hrvatske mogu stvoriti europskog ekonomskog tigra. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox