U slučaju nenamjenskog trošenja korisnici će morati vratiti državne potpore

26/10/2012

Oko 30 posto malih i srednjih poduzetnika koji su dobili državnu potporu u razdoblju od 2008. do 2011. godine smatra da je takva potpora imala presudan ili jako velik utjecaj na njihovo poslovanje, podaci su iz istraživanja Ministarstva poduzetništva i obrta, predstavljeni na današnjoj konferenciji.

Da dobivena potpora nije imala nikakav ili jako mali utjecaj na poslovanje smatra 44 posto anketiranih poduzetnika, dok 59 posto ocjenjuje potporu znatno manjom od tražene, rečeno je na konferenciji pod nazivom "Opservatoriji malog i srednjeg poduzetništva i okruženje za malo i srednje poduzetništvo".

Ključnim nedostatkom sustava potpora provoditelji istraživanja navode davanje velikog broja pojedinačnih potpora relativno malog iznosa. Smanjenje potpora u odnosu na tražene zapravo onemogućava realizaciju projekata predloženim na natječajima, smatraju u Ministarstvu poduzetništva i obrta.

Zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros najavljuje strožu kontrolu potpora, te će tako korisnici biti dužni vratiti potpore u slučaju njihova nenamjenskog trošenja.

Program poticanja malog i srednjeg poduzetništva "Poduzetnički impuls" za 2013. godinu bit će izrađen do kraja studenog ove godine, kako bi potpore mogle biti isplaćene odmah po donošenju državnog proračuna, najavio je Pros.

Po njegovoj ocjeni, malo i srednje poduzetništvo najvitalniji je dio gospodarstava, koji se prvi oporavlja nakon krize. Pritom je podsjetio na podatke Financijske agencije (FINA) o rastu ukupnih prihoda malog i srednjeg poduzetništva od 1,3 posto u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uz povećanje izvoza za 10 posto. Istodobno je povećana i zaposlenost - u tome je sektoru bilo 13.700 zaposlenih više nego u prvom lanjskom polugodištu. (Hina/jk)

 

 

Foto: Ilustracija
Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox