Ujedinjeni ugostitelji za opstanak u EU

01/03/2011

Ulaskom u EU, domaći ugostitelji dobit će oštru konkurenciju, no i bez te opasnosti na vidiku, razloga za osnivanje Hrvatske interesne udruge ugostitelja ne nedostaje. Udrugom će se osnažiti pozicija prema državi i dobavljačima, piše Novi list. U Hrvatskoj je 100 000 zaposlenih u ugostiteljstvu, a ni njihova radna mjesta nisu otporna na gospodarske neprilike.

 

Na osnivanje Udruge uputili su nas poslovni rezultati, jer iako će s popraviti kada se kriza smiri i dalje će ostati problemi u poslovanju koje na ovaj naćin možemo izbjeći, odnosno neke troškove zančajno umanjiti - smatra Tonči Glavina, direktor hostela u Zaostrogu, član Inicijativnog odbora Udruge, prenosi Novi list.

Udrugom bi se trebala ostvarivati zajednička nabava koja će osiguravati najbolju ponudu na tržištu. Njome ne bi bili vezani svi članovi, odnosno svaki pojedini član bi mogao i dalje imati svog dobavljača. Zajedničkom nabavom se predviđaju niže cijene za 10 do 15%. Svi članovi udruge ostvarivat će dodatni popust koristeći usluge partnera u drugim gradovima - govori Miro Bogdanović za Novi list. Predsjednik Udruge navodi kako takav udruženja nisu rijetkost u EU.

Niže cijene za potrošače?

U konačnici se sve treba poklopiti da bi se reflektiralo na konačnu cijenu. Sigurno je jedno: i mi i dobavljači ionako moramo sniziti cijene da bi bili konkurentni, osnivanjem Hrvatske interesne udruge ugostitelja osiguravamo opstanak - prenosi Novi list razmišljanje Tončij Glavine.(mš)

 

Izvor: tiskano izdanje dnevnika Novi list, 1. ožujka 2011., broj: 20 603

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox