Upravljanje sadržajem – Enterprise Content Management

28/02/2022

Kao što je dosad bilo uobičajeno na početku članka, pokušat ćemo citirati službenu definiciju samog pojma i što se uobičajeno pod njim podrazumIjeva u literaturi.


Službenu definiciju za upravljanje sadržajem (eng. Enterprise Content Management ili kratko ECM) je prvi put objavio AIIM International, svjetska organizacija za ECM, tijekom 2000.godine. Tijekom godine se mijenjala sama definicija pa je 2005. glasila da je to «skup procesa i tehnologije za prikupljanje, upravljanje, pohranjivanje, čuvanje i distribuciju raznovrsnog sadržaja i dokumenata vezanih za poslovne procese unutar neke organizacije ». Može se definirati i na način da je upravljanje sadržajem rašireni «pojam u informatičkoj tehnologiji za aplikativnu podršku koja omogućava organizaciji da kreira i prikupi, upravlja i osigura, pohrani ili uništi, objavi ili distribuira, istraži i pregledava digitalni sadržaj».

Što je to digitalni sadržaj?

Pod pojmom digitalni sadržaj se podrazumijevaju digitalne informacije unutar jedne organizacije, koje mogu biti razne vrste dokumenata – tekst datoteke (eng. text files), multimedijalne datoteke (eng. Multimedia files) - kao npr. razni audio i video zapisi, ili neki drugi tip datoteke koji zahtijeva upravljanje i kontrolu.

Primarna zadaća i cilj sustava za upravljanje sadržajem (eng.Enterprise Content Management system) je da omogući prikupljanje, spremanje, ponovo pronalaženje i distribuciju digitalnih datoteka za potrebe poslovanja neke organizacije. Tradicionalno arhiviranje, upravljanje dokumentima, te upravljanje funkcionalnošću tijeka procesa unutar organizacije, od tehnologija vezani isključivo uz dokumente prerasle su u nove informatičke tehnologije koje kombiniraju web tehnologije s konvencionalnim proizvodima za upravljanje dokumentima. Moglo bi se reći da je postalo jednako značajno kako neka organizacija komunicira s «vanjskim» svijetom i kakvo je njezino sučelje za to, kao i kako organizira svoje unutarnje informacije. Većina informatičkih rješenja se još uvijek bazira na intranet tehnologiji, internim portalima unutar organizacije. PS/SM

Autor teksta: Sandra Nikolaš

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox