Vođa uči i potiče druge da uče

07/02/2018

Stara kineska poslovica kaže. Planiraš li godinu dana unaprijed, posadi rižu, planiraš li deset godina unaprijed posadi drvo, planiraš li stoljeće unaprijed, odgajaj ljude.


Istraživanja su pokazala da prosječni američki menadžer provede petnaest posto radnog vremena učeći, bilo na seminarima, stručnoj izobrazbi ili na raznim radionicama unutar vlastite kompanije i njenih programa razvoja menadžmenta. I zapadnoeuropski vođe troše na učenje i vlastiti razvoj desetak posto vremena, dok japanski vođe ponekad čak trećinu radnog vijeka provode u raznim oblicima učenja i samoodgoja.

Analiza istraživača Ekonomskog fakulteta u Zagrebu pokazala je da naši menadžeri godišnje provedu jedan dan učeći i radeći na vlastitom razvoju. Najuspješnije hrvatske kompanije ulažu u izobrazbu, no niski prosjek na koji bitno utječe staromodna većina pokazuje da naš prosječni šef još uvijek vjeruje kako sve zna i ne mora raditi na sebi.

Sve više tvrtki izgrađuje obrazovne institucije i centre za razvoj vođa u vlastitoj režiji. Robert Galvin, čelni čovjek poduzeća koje je osnovalo svoje sveučilište (Motorola University) vjeruje u edukaciju kao najvažniji alat poslovnog uspjeha. U kriznom trenutku razvojnih problema i drastičnog pada tržišnog udjela, investirali su u vlastiti univerzitet 10 milijuna dolara, nalazeći u njemu odgovor za razvojne izazove.

Godišnje svaki sektor Motorole odvaja 1,5% prihoda za obrazovanje, a svaki menadžer mora provesti minimalno 40 sati na raznim oblicima izobrazbe. Motorolinih 1200 menadžera jednom godišnje pohađa zajednički organizirane dvotjedne tečajeve za razvoj vještina i znanja jer se u prošlosti događalo da programi obrazovanja propadnu zbog neangažiranja čelnika u njihovu provođenju.

Andy Grove iz Intela smatra da su obuka i motivacija svog tima najvažniji dio posla vođe. U Intelu svaki inženjer redovito održava stručna predavanja svojim radnicima i time utječe na porast njihove produktivnosti. Isto vrijedi za svakog vođu. U Intelu naglašavaju dva cilja takve interne izobrazbe koju obavljaju vlastitim snagama. Svaki šef mora članove svojeg tima naučiti vještinama potrebnim za obavljanje poslova, ali ih također mora motivirati i inspirirati na stalno učenje i inoviranje poslovnih procesa.

Najuspješniji menadžeri usmjereni su na učenje koje će ih činiti boljima i uspješnijima. Oni stalno rade na sebi i svoju osobnost smatraju važnim životnim projektom. Ne uče da bi, kao što kaže jedan aforizam, samo upoznali ili objasnili svijet u kojem djeluju. Oni ga žele mijenjati. A to im, ako dovoljno jako žele i na tome rade sa svojim timom, najčešće i uspijeva.

Autor: Velimir Srića
www.velimirsrica.com

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox