Vrijeme izazova – samo će najodgovorniji preživjeti

02/05/2011

Razmišljate li o uvođenju načela društveno odgovornog poslovanja? I dok se svijet bori s negativnim posljedicama sveprisutne krize, kako uopće biti društveno odgovoran?

 

Izazovi na gospodarskom tržištu pritišću društvo u cjelini, lokalnu zajednicu, ali i gospodarski sektor, za uspostavljenjem odnosa temeljenih na DOP-u. Dodatna edukacija, informiranje javnosti, poticanje i isticanje dobre poslovne prakse, prijenos znanja i vještina, pridonijet će stvaranju kvalitetnog odgovornog poslovanja.

Koji su to parametri odgovornosti? Najjednostavnije rečeno: odgovornost prema zajednici, okolišu, zaposlenicima, ali i ponašanje na tržištu. Visoka stopa nezaposlenosti i ograničeno tržište, ekonomski su problemi s kojima se danas najčešće susrećemo. Stoga je na poslovnom sektoru velika odgovornost. Zajednica za društveno odgovorno poslovanje koja djeluje u okviru HGK utemeljena je 2005. godine, a njezina predsjednica Snježana Bahtijari iz Ericsson Nikola Tesle ističe: S obzirom na sveprisutnu krizu i recesiju koja je pogodila gotovo sva svjetska gospodarstva, mislim da je društveno odgovorno poslovanje (DOP) potrebnije nego ikada prije. Ono je i za Hrvatsku ispravna strateška orijentacija te put da se postigne održivi razvoj u ekonomskom, okolišnom i društvenom smislu. Aktualna situacija dodatno potencira nužnost primjene DOP-a u razvijenim društvima, ali isto tako u tranzicijskim i zemljama u razvoju. Kako standardi poslovanja rastu, tako i pitanje etičnosti, kao i društvene odgovornosti u poslovanju postaje sve važnije.

Nalazimo se u svojevrsnoj etičkoj klopci

Kako smatra Bahtijari, korporativna društvena odgovornost ključan je element održivog razvoja, jer integrira tržište rada, jača socijalnu inkluziju isključenih grupa radnika te promiče potrebu zaštite ljudskih prava i okoliša. Smatra da bi svi sektori (poslovni, javni, civilni) trebali pokazati da posluju i rade u skladu sa svojim kodeksima etičkog poslovanja i rada, ali se praksa često razlikuje od napisanog, o čemu svjedoče skandali: od korupcijskih do kriminalnih i krajnje neetičnih. Zbog toga bi trebalo biti puno više sankcija, a uostalom i zakonodavac bi trebao preko organa svoje izvršne vlasti, sudstva i policije odraditi svoj posao. Predsjednica Zajednice za društveno odgovorno poslovanje ističe da se kao mjerilo uspješnosti često nameće potreba za ostvarivanjem što većeg profita pod svaku cijenu, što je posljedica industrijskog potrošačkog društva te se pita: Kao pojedinci, ali i kao društvo u cjelini nalazimo se u svojevrsnoj etičkoj klopci – kako se ponašati da bismo opstali, a istodobno zadržali svoj integritet, osobnost i vrijednosti do kojih nam je stalo?. Odgovara da je bitno to kako mi živimo i radimo, kakve vrijednosti zagovaramo i dajemo li svojim radom i ponašanjem dobar primjer drugima, a smatra sramotnim da se ugrožavanje nečijeg života, korupcija i kriminal mogu „isprati“ izdašnom donacijom ili sponzorstvom.

Odgovorno poslovanje kao investiranje u bolju budućnost

Što se tiče primjene DOP-a na tržištu rada u Hrvatskoj, situacija je značajno napredovala u proteklih desetak godina. Poslodavci su svjesni vrijednosti kompetentnog i motiviranog zaposlenika te poduzimaju različite programe za njihovo privlačenje, ali i brigu za njihovo zadovoljstvo - zaključuje Bahtijari.

Pravo je vrijeme za uspostavljanje društveno odgovornog poslovanja, jer će samo najbolji opstati, odnosno najodgovorniji preživjeti. Ne dopustite da vas vrijeme "pregazi"!

 

Autor: Marina Kilić

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox