Women in Adria: Networking kao faktor poslovnog uspjeha

20/03/2012

Women in Adria je mreža poslovnih žena u Adria regiji čiji je osnovni cilj je omogućiti poslovnim ženama prilike za networking odnosno proširenje svoje mreže poslovnih kontakata kroz online platforme te događaje uživo.

Networking je jako važan faktor poslovnog uspjeha kako u poduzetništvu tako i u korporativnom svijetu.  Poduzetnici su odavno svjesni važnosti poslovnih kontakata za razvoj poslovanja, ali  je to danas važno i za ljude iz korporativnog svijeta koji je postao jako dinamičan i nitko više ne provede cijeli radni vijek u jednoj kompaniji. Dodatno, akvizicije, financijska kriza su razlozi općenite nesigurnosti radnih mjesta zbog čega je danas bolje očekivati gubitak posla prije nego kasnije, te je iznimno važno imati jaku mrežu poslovnih kontakta.

Slaba zastupljenost žena na LinkedInu

Slaba mreža kontakata je jedan od razloga malog broja žena na visokim pozicijama odnosno u poduzetništvu. Žene zaostaju i u online i offline networkingu. Networking uživo nam jednostavno nije urođen kao muškarcima plus tu su i obiteljske obaveze, ženama s obiteljima je teško mogu izdvojiti vrijeme izvan radnog vremena za networking. Što se tiče online networkinga, koji je zapravo idealan za žene jer nam daje fleksibilnost, možemo se uključiti kad nam to odgovara, veliki broj žena još uvijek se ne osjeća lagodno online. To je jako velika šteta i neiskorišteni potencijal jer  danas  svatko od nas mora imati svoj „online brand“. Naravno da su žene društvene i rado održavaju kontakte, ali muškarci puno bolje iskorištavaju kontakte za dobrobit svoje karijere odnosno poslovanja. Dokaz tome je da je primarna online platforma koju žene koriste Facebook i slabo su zastupljene na LinkedIn-u koji je striktno poslovna platforma.

25. siječnja u Zagrebu održali smo naš prvi networking breakfast (poslovni doručak) na kojem je sudjelovalo 70-tak poslovnih žena. Doručak je koncipiran na način da je prvih sat vremena rezervirano za edukativno ili inspirativno predavanja trenera za poslovne žene, stručnjaka iz određenih poslovnih područja, poduzetnika/ca ili uspješnih ljudi iz korporativnog svijeta. Ovaj put konzultantica za komunikacije i javni nastup Mirela Španjol Marković održala je inspirativno predavanje na temu Samopouzdanog nastupa, imidža i sposobnosti uvjeravanja za poslovne žene. Drugi dio od sat do sat i pol je rezerviran za networking. Događaj počinje u 8.30 a završava u 11 kako bi poslovnim ženama ostao još veliki dio dana za ostale obveze.  Plan je da se takvi događaji organiziraju otprilike svakih dva mjeseca.

„Ladies raise your heads, show your achievements“

Sljedeći poslovni doručak će se održati 28. ožujka pod naslovom „Ladies raise your heads, show your achievements“ gdje će stručnjak za LinkedIn, gospodin Dejan Gostimir prezentirati kako funkcionira networking na ovoj vodećoj poslovnoj platformi, kako kreirati profil koji osigurava visoku vidljivost i slično.

Osim networkinga cilj nam je poslovnim ženama omogućiti prilike za profesionalni i osobni razvoj. Radionice su osmišljene na način da traju u većini slučajeva  pola radnog dana, kako bi se poslovnim ženama omogućio maksimum u minimalnom vremenu. Prva radionica će se održati 25. travnja na temu „Učini to unatoč strahu“ u suradnji s poslovnom konzultanticom Mirelom Španjol Marković. Cilj radionice je ovladati tehnikama za ovladavanje strahom, neodlučnošću i frustracijom i kanaliziranje energije u snagu i djelovanje.

Drugi dio radionica će biti posvećen razvoju poslovanja općenito, na primjer korištenje socijalnih mreža za razvoj poslovanja, financiranje kroz venture kapital i slično.

Women in Adria je fokusirana na žene jer smatramo da je za žene jako inspirativno naći se u okruženju žena koje se bore sa istim poslovnim problemima, usklađivanju obitelji i posla, među ostalim poslovnim ženama moguće je naći prave uzore. Mi nismo feministički orijentirane, smatramo da odgovornost za uspjeh leži u nama samima, a  ne u prebacivanju odgovornosti na muškarce, te da su najuspješniji timovi oni koji se sastoje i od muškaraca i žena.  Zbog toga ćemo organizirati i networking događaje na koje će biti pozvani i muškarci. Također, budući da je samo dio radionica specijaliziran samo za žene, muškarci su dobrodošli na radionice i događaje koje vide zanimljivima. (PS/JK)

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox