Za "Poduzetnički impuls" 9000 prijava, prve isplate za mjesec dana

29/05/2012

Na natječaj Ministarstva poduzetništva i obrta za sredstva iz programa "Poduzetnički impuls" dosad je prijavljeno gotovo devet tisuća projekata što je za 1.200 prijava ili 14 posto više nego u prošloj godini, izvijestio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Maras očekuje da će ukupan broj prijava biti veći od deset tisuća odnosno 25 posto veći nego prošle godine.

Najviše prijava pristiglo je za program "Žene poduzetnice" - 2.121, a slijede programi "Poduzetnik početnik" s 1.317 i "Nove tehnologije" s oko tisuću prijava. Prve isplate bespovratnih potpora očekuju se za mjesec dana, kazao je Maras na konferenciji za novinare.

Isplate će se obavljati u dva dijela tako da će poduzetnicima najprije biti isplaćivano 60 posto potpore, a nakon dva mjeseca i kontrole provedbe ugovorenih projekata ostatak od 40 posto. Ne ispune li poduzetnici uvjete ugovora, morat će vratiti novac, rekao je Maras.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić izvijestila je da su na natječaj za projekt "Poduzetništvo u kulturi", koji je dio Poduzetničkog impulsa, dosad pristigle 222 prijave, a ukupno ih se očekuje oko 250 što ne odstupa od prosjeka prošlih godina. Pritom je, kako je rekla, vidljiv negativan trend u kojem više od 90 posto projekata dolazi iz Zagreba, a iz nekih županija nijedan.

Prema njezinim riječima, prve potpore za projekt "Poduzetništvo u kulturi" trebale bi biti isplaćene u srpnju pri čemu kriterij neće biti "svima po malo", nego će se u većoj mjeri financirati projekti s mogućnošću razvoja poduzetništva.

 

Program poticanja poduzetništva i obrtništva "Poduzetnički impuls", vrijedan je 376 milijuna kuna, a vlada ga je donijela u ožujku. Poticaji su usmjereni u četiri osnovna segmenta - u konkuretno poduzetništvo uložit će se 115 milijuna kuna, povoljno financiranje i jamstva 113,4 milijuna kuna, obrazovanje za poduzetništvo i obrtništvo 19 milijuna kuna te za unapređenje poduzetničke infrastrukture 56,5 milijuna kuna. Tome treba dodati sredstva koja su vezana uz EU programe i projekte, a iznose oko 61 milijun kuna, dok je za institucionalnu podršku razvoju poduzetništva i obrtništva namijenjeno 11,2 milijuna kuna. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox