Željko Rohatinski: Vraćam se u Agrokor

27/07/2012

Od početka je postojao jedan gentlemanski dogovor između gospodina Todorića i mene da se mogu vratiti u kompaniju ukoliko to želim. Razmišljam i da prihvatim obje opcije, i Agrokor, i Goldman Sachs, što je moguće, uz pretpostavku da poslovi nisu u konfliktu interesa.

Željko Rohatinski je na čelu Hrvatske narodne banke bio punih dvanaest godina, a u svoja dva mandata surađivao je s četiri premijera i isto toliko ministara financija. U ekskluzivnom intervjuu za Novi list, govori o planovima za budućnost, odnosu i suradnji s bivšim i sadašnjom vladom, monetarnoj i fiskalnoj politici, stanju i perspektivama domaće ekonomije, ali otkriva i svoje političke stavove, te govori o tome postoji li mogućnost da uplovi u političke vode. Iako po Zakonu o HNB-u ima pravo na plaću u toj instituciji još godinu dana, tu mogućnost, kaže, neće iskoristiti, piše novilist.hr.

 Naravno da 12 godina teškog posla ostavlja tragove na čovjeku uključujući i njegove emocije. Tih 12 godina je bilo razdoblje u kojem sam nastojao u poslovnom smislu dati svoj maksimum, u kojem sam uspostavio i vrlo dobre međuljudske odnose kako u HNB-u tako i izvan njega. Zato je logično da odlazak s ove funkcije znači i prekid s jednim razdobljem i načinom života i rada. Što se tiče planova za budućnost, dobio sam nekoliko konkretnih međunarodnih i domaćih poslovnih ponuda. Imam mogućnost da se o njima konkretno izjasnim do 6. kolovoza kada mi prestaje radni odnos u HNB-u i izabrat ću onaj posao na kojem vjerujem da mogu pružiti najviše, uz uvjete rada koji su međunarodno konkurentni.

 

Je li među tim ponudama i opcija povratka u Agrokor?

Povratak u Agrokor jest jedna od opcija.

A Goldman Sachs, koji se navodno također raspitivao za vas?

Istina, dobio sam poziv iz Goldman Sachsa da postanem član njihovog »advisory boarda« što konkretno znači da budem njihov poslovni savjetnik za poslove koje obavljaju u Srednjoj Europi i posebno u našoj regiji.

Koja vam je opcija bliža?

Posao u Goldman Sachsu, a obavio sam konkretne razgovore s njihovim predstavnicima, nije posao u punom radnom vremenu, već posao koji se obavlja prema potrebi i koji na neki način može predstavljati dobru dopunu nekom drugom redovnom poslu, no ne i nešto što bi u cijelosti ispunilo moje radne kapacitete.

Znači, ipak Agrokor?

Vjerojatno.

Je li moguće da »iskombinirate« i jedno i drugo?

Moguće je, uz pretpostavku da ta dva eventualna posla nisu u sukobu interesa. No, da li će do toga i doći, naravno zavisi i od budućih eventualnih poslodavaca i njihovih preferencija.

Je li vam povratak u Agrokor zajamčen ugovorom koji ste ranije imali dok ste radili u toj kompaniji?

Ja sam s Agrokorom imao standardni menadžerski ugovor i ne sjećam se da u njemu stoji i mogućnost povratka, ali je od početka postojao jedan gentlemanski dogovor između gospodina Todorića i mene da se mogu vratiti u kompaniju ukoliko to želim. (sh)

 

 

Foto:Zarko Basic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox