Žene lideri

24/09/2012

Bi li do globalne financijske krize u svijetu došlo i da su umjesto Lehman Brothersa djelovale Lehman Sisters? Tim su se pitanjem svjetski državnici i financijaši počeli baviti odmah nakon propasti Lehman Brothersa, nakon koje je krenula kriza čije posljedice još nisu sanirane.

Na Wall Streetu djeluju gotovo isključivo muškarci. Jedno britansko istraživanje otišlo je tako daleko da je povezalo razinu testosterona s rizicima koje su tijekom dana muškarci poduzimali. Drugo istraživanje je potvrdilo da su muškarci skloniji rizicima kada su pod velikim financijskim pritiskom i u društvu sebi sličnih - podjednako rangiranih muškaraca. Na žene takve okolnosti, pokazalo je istraživanje, nisu utjecale.

Autsajdericama je lakše

Ni u SAD-u, niti u velikom dijelu Europe poslovne žene nisu značajno zastupljene među top menadžerima kompanija. Naime, zastupljenost žena u upravama američkih kompanija iznosi oko 16 posto, a u najvećim europskim kompanijama manje od 12 posto. Iskustvo nam pokazuje da zapravo osobe iz drugih sredina guraju napredak.

Ako neka Amerikanka živi u Španjolskoj, ili Engleskinja u Francuskoj, ili Francuskinja živi u Rumunjskoj - one najčešće imaju veću sigurnost, jasnije su, nego što je to Hrvatica koja živi u Hrvatskoj ili Amerikanka u Kaliforniji, jer ih njihove kulture u kojoj žive odbacuju, ne žele prihvaćati promjene. Od autsajderica se očekuje da su drugačije, agresivnije, probitačnije. To treba iskoristiti; žene koje žive van svoje zemlje i svog domicilnog društva imaju priliku izgurati napredak za sve.

Rezultati nametnuti zakonom

Iako su dugoročno potrebne promjene u svijesti ljudi, zakonsko reguliranje može biti dobar početak koji će proizvesti dobre rezultate. Primjerice u SAD-u su jako dobri u zakonskom eliminiranju mačističkog pristupa na radnom mjestu. Opasnost od podizanja tužbi za zlostavljanje zabranila je takvo ponašanje. Statistika nam govori da će naposljetku možda trebati zakonima nametati progres i na drugim područjima. U Velikoj Britaniji i Francuskoj se raspravlja o mogućnosti zakonskog propisivanja obaveznog postotka žena u upravnim tijelima kompanija, a isti zakon je donesen u Norveškoj i Španjolskoj. 

 

 

Cijeli članak pročitajte u novom broju časopisa Direktor, broj 9, rujan 2012.
Autor: Marijo Bos, predavačica na MBA programima Cotrugli Business School

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox