4 razloga zašto treba ulagati u promotivne materijale

25/01/2012

Promotivni materijali predstavljaju i reklamiraju ime vaše tvrtke, s nadom da će klijenti i dalje nastaviti kupovati kod vas. Sitni pokloni, poput kemijskih olovaka, podloga za miševe i drugo pomažu u izgradnji profila vaše tvrtke i brenda, ali i povećavaju vjernost vaših klijenata.

Promotivni materijali nisu za svakoga

Neki klijenti smatraju da su promotivni materijali kičasti ili čak da utječu na visinu cijene vaših proizvoda. Ako vaši klijenti pripadaju određenom dijelu tržišta – računovođama na primjer – na njih ova taktika neće djelovati. Umjesto nje razmislite o sofisticiranijem obliku programa lojalnosti. No, ako će vaši klijenti znati cijeniti promotivne materijale, onda će ih pokloni motivirati na daljnju suradnju s vama. Čak i ako radite s tvrtkama, nemojte odbaciti ovu strategiju jer mnogi zaposlenici vole primiti poklone za njihov uredski prostor.

Kratkoročna strategija

 Korištenje promotivnih materijala je kratkoročna strategija. Ona motivira vaše klijente da kupuju od vas određeno vrijeme i zbog određenih razloga. Dobri razlozi za ulaganje u promotivne materijale su:

-Mjerenje uspjeha reklamne kampanje
Vaša reklama može poručiti klijentima da će ispunjavanjem upitnika dobiti plišanu igračku, na primjer. Odgovori će vam pomoći pri procjeni uspjeha reklamne kampanje. A dat će vam i priliku za postavljanje pitanja koja su od velike važnosti za prikupljanje informacija o klijentima.

-Osnaživanje reklamne kampanje
Poštom pošaljite besplatan poklon pažljivo odabranoj skupini potencijalnih klijenata, vezano uz lansiranje novog proizvoda na primjer. Ako nisu primijetili vašu reklamu, primijetit će je nakon što prime poklon.

-Pretvaranje neuspješnog proizvoda u uspješni
Ako se novi proizvod ne prodaje dobro, a vi imate povjerenja u njegov uspjeh, ponudite klijentima besplatan poklon svaki put kad kupe proizvod. Ovo je jako riskantno i možete na taj način izgubiti novac, ali jednako tako možete i potaknuti klijente na kupovinu. Iskoristite vaše poznavanje klijenata i tržišta te odlučite isplati li se ulagati u ovo.

-Skretanje pažnje s konkurencije na sebe
Možda vaš suparnik vodi veliku reklamnu kampanju ili vam krade klijente. Poklon ih može uvjeriti da vam ostanu vjerni.

Bez obzira na koje se materijale odlučili, pobrinite se da odgovaraju onome što prodajete.
Moguće je čak ostvariti i zaradu pomoću promotivnih materijala ako naručite preko veleprodaje i preprodajte s malo uvećanom cijenom. No, ovo će uspjeti samo ako vaši promotivni materijali stvaraju veliku potražnju, na primjer, majica koja promovira turneju benda. Promotivne materijale u koje ćete uložiti, bilo da se radi o majicama, kapama i šalicama za kavu birajte 
prema zahtjevima i navikama vaših kupaca. 

 

 

 

Izvor: www.mybusiness.co.uk

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox