5 generacija zajedno na poslu – (NE)MOGUĆA MISIJA!

27/08/2020

«Ovi mladi su nesposobni. Nemaju osjećaj odgovornosti, lijeni su i neuredni», gotovo svakodnevno čujem istu rečenicu. S druge strane, spomenuti mladi kažu: «Ove starce je fakat pregazilo vrijeme. Ništa ne kuže i samo zauzimaju mjesta pa mladi ne mogu napredovati.». Ne želeći polemizirati što je točno, iako sam mišljenja da je istina uvijek negdje na sredini, činjenica je da se dešava susret generacija. Većina taj susret zove sraz ili sukob generacija, no bolje je to smatrati običnim jazom, jer je isti moguće prijeći ukoliko osvijestimo generacijske razlike i pokušamo ih sve iskoristiti za postizanje uspjeha.


Budući da zakon sve više produžava obvezni radni vijek, trenutno dolazi do miješanja čak četiri generacije na tržištu rada – tradicionalista, baby boomersa, tzv. generacije X i millenialsa, odnosno generacije Y. Treba dodati i da je generacija Z na pragu zapošljavanja, dapače, neki predstavnici koji su završili stručne škole upravo traže ili su dobili prve poslove. Brojna istraživanja potvrđuju razlike među generacijama. Zaposleni predstavnici generacije Y imaju znatno niže rezultate kad je riječ o tradicionalnim karakteristikama vodstva kao što su odlučnost, uvjeravanje i strateško razmišljanje. Međutim, donose sasvim drugačiji skup vještina na radno mjesto koje su relevantne za današnje poslovne potrebe.

Na primjer, baby boomersi, odnosno rođeni između 1946. i 1964., u istraživanjima se pokazuju generacijom koja ima jake tradicionalne managerske vještine poput upravljanja i to za čak 34% više od generacije Y, odlučnosti čak 26% više od generacije Y, motiviranosti, uvjerljivosti i strateškog razmišljanja. Generacija X, odnosno rođeni između 1965. i 1979. slovi za društveno progresivnu generaciju, orijentiranu promjenama, samouvjerenu i kulturno osjetljivu. Istraživanja pokazuju da su im ambicije u prosjeku 13% više nego predstavnicima generacije baby boomersa i 12% više strateškog pristupa. Međutim, millenialsi su najbolji u apstraktnom i konceptualnom razmišljanju, društveno samouvjereni i umreženi. Osim toga su i izrazito ambiciozni, čak 32% više nego generacija baby boomersa te 27% više orijentirani ljudima i odnosima nego isti.

Razlike i sličnosti

Digitalno doba je također doprinijelo razlikama u poslovanju, posebno u načinu komuniciranja što uvelike doprinosi generacijskom jazu. Tradicionalisti još uvijek vjeruju pismima, dopisima i susretima u živo, baby boomersi najviše koriste telefon za razgovore, generacija X komunicira elektroničkom poštom i kratkim tekstualnim porukama, millenialsi društvenim mrežama i mrežnim čavrljanjem dok se za Z generaciju vjeruje da će komunicirati uređajima pripojenim uz ruku ili čak integriranim u odjeću. PS/SŠ

Autor teksta: Ivana Nobilo

Izvor: Poslovni savjetnik br. 145

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_145-146_-047.pdf112.55 KB
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox