5 stvari o novcu koje nam obično prešućuju

28/02/2012

Htjeli si to priznati ili ne, u životu se većina stvari vrti oko novca. Portal volim-novac.hr donosi istine o novcu na koje većina nas ne obraća pozornosti.

Zarađivanje tijekom cijelog života

Bez obzira iz kojeg razloga želite više novca, nemojte zaboraviti da vam stjecanje bogatstva neće nužno donijeti veće zadovoljstvo.  Ako budete cijeli život bjesomučno trčali za zaradom vjerojatno ćete zanemariti obitelj i privatni život. Povucite granicu između dovoljno rada i zadovoljstva, jer te dvije stvari ne moraju uvijek biti u proporcionalnom odnosu.

Sreća i trošenje

Činjenica da imate novac kojim možete raspolagati u bilo kojem trenutku može biti ugodnija nego samo trošenje novca. Potrudite se uštedjeti koliko god možete , zbog toga ćete se osjećati sigurnije u iznenadnim situacijama poput gubitka posla, a možda vam upravo ušteđevina bude otkaz da date otkaz i pokrenete vlastiti posao. Ako na vrijeme počnete štedjeti, novac će raditi za vas.

Nema kraja kupnji

Mediji, marketing, prodavači….svi vas mame da kupujete. Što više kupujete, potreba za kupovinom ne jenjava nego je sve jača. Suzdržavajte se od kupovine kad god je moguće.

Kupovanje na akciji

Ako na sniženju kupite nešto što vam zaista ne treba, pa makar to platiti 70 posto manje, ne znači da ste toliko uštedjeli nego da ste na gubitku tih 30 posto.

Štednja nije isto što i žrtvovanje

Mnogi štednju povezuju sa žrtvovanjem. No, to je samo djelomično točno jer odustajem od nečega što jako želite otvarate manevarski prostor za veće stvari pri tome ne mislimo nužno na kupovinu.  Ako je netko godinama štedio i taj novac pretvorio uložio u vlastiti biznis što mu se poslije višestruko isplatilo teško da može govoriti o žrtvovanju, već prije o pametnom ulaganju. (jk)

 

 

Izvor: www.volim-novac.hr

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox