6 koraka za pripremu marketinškog plana

08/03/2011

Našli ste se pred izazovom izrade dobrog marketinškog plana, no nemate baš puno iskustva u tome? U nastavku dajemo nekoliko savjeta za što kvalitetniji i lakši rad, koje je popisao portal profitiraj.hr.

 

1) Prikupite informacije s terena – popišite potrebe, želje i očekivanja svojih kupaca, prvenstveno uz pomoć prodajnog osoblja s terena jer oni ipak predstavljaju prvi kontakt s kupcem

2) Financijska izvješća kompanije – skupite iz računovodstva  bilancu, RDG, izvješća o zadržanoj dobiti te izvještaj o promjenama u financijskom položaju jer je to dobar temelj od kojeg ćete početi.

3) Popis proizvoda i ciljeva – trebate dobro znati što zapravo nudite, što s time želite postići, koliko profita vam pojedini proizvodi ili usluge trenutno donose, koji su trenutno „in“, a koji možda nisu, kakvo je njihovo stanje na tržištu… Tako ćete znati što zapravo trebate raditi.

4) Tržište – proučite konkurenciju, cijene, distribuciju, troškove ulaska na tržište, osjetljivost kupaca na cijene i sl., ocjenite kako bi vam konkurencija mogla pomrsiti račune...

5) Istraživanje tržišta – imajte na umu fokus grupe, demografske podatke (dob, spol, rast/pad populacije, vjeroispovijed…), ankete (letcima i telefonske), a u tome vam naravno može pomoći vanjska specijalizirana agencija.

6) Budžet – novac vam je najvažniji, ali teško je reći koliko treba izdvajati za marketing jer će ponekad najuspješnija kampanja biti zapravo jako jeftina. Provjerite malo koliko za promociju troše drugi, raspitajte se o cijenama ATL (tisak, TV, radio) i BTL (PR, direktni marketing, prodajno mjesto) oglašavanja, razmislite o tome koja vrsta oglašavanja vam je uopće bitna i isplativa. (MJ)

 

Izvor: www.profitiraj.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox