8 stvari koje znaju odlični šefovi

15/05/2012

Postoje šefovi i šefovi. Jedni su prosječni, dok su drugi vrhunski menadžeri koji posao vide kao priliku i izazov, a suradnike kao partnere. Koje to odlike krase odlične od prosječnih šefova, donosi MojPosao.

Posao nije bojno polje

Prosječni šefovi na poslovanje gledaju kao na sukob između kompanija, odjela i timova, dok izvrsni šefovi poslovanje vide kao priliku za tvrtku s najviše različitosti da opstane na tržištu i napreduje. Takvi šefovi stvaraju timove koji se lako prilagođavaju prilikama na tržištu i brzo formiraju partnerstva s ostalim tvrtkama i klijentima pa i konkurentima ako treba.

Tvrtka nije stroj

Prosječni šefovi misle da je tvrtka stroj, a zaposlenici zupčanici tog stroja što rezultira stvaranjem strukture s krutim pravilima. Izvrsni šefovi na tvrtku gledaju kao na zajednicu individualnih osoba, koje sve imaju jedan viši i zajednički cilj te ih potiču na suradnju i napredak.

Upravljanje nije isto što i kontrola

Dok prosječni šefovi žele da im zaposlenici rade točno ono što im je naređeno, izvrsni šefovi se oslanjaju na svoje zaposlenike dajući im samo općeniti smjer, a ne naredbe. Takvi šefovi interveniraju samo u slučaju nužde.

Zaposlenici kao kolege

Prosječni šefovi na zaposlenike gledaju kao djecu koju ne mogu ostaviti bez nadzora, dok se izvrsni šefovi prema svakom zaposleniku odnose kao da je upravo on najvažnija osoba u tvrtki.

Strah ne motivira

Prosječni šefovi zaposlenike motiviraju otkazima ili gubicima povlastica, što ima suprotan efekt. Izvrsni šefovi se trude inspirirati zaposlenike da vide bolju budućnost i sebe kao dio nje.  U takvim situacijama zaposlenici su motivirani i rade više jer vjeruju u neki viši cilj tvrtke i znaju da će biti nagrađeni za trud.

Promjena nije prijetnja

Dok prosječni šefovi na promjenu gledaju kao na nešto prijeteće što se poduzima samo kada je tvrtka u problemima, izvrsni šefovi vide promjenu kao sastavni dio svakodnevnog života i poslovanja te se okrenuti novim idejama.

Tehnologija ne znači automatizaciju

Prosječni šefovi na tehnologiju gledaju kao na još jedan način osnaživanja menadžmenta i povećanja predvidljivosti i kontrole. Za izvrsne šefove tehnologija je način poboljšanja poslovanja i pomganja zaposlenicima kako b bili što slobodniji i kreativniji.

Posao nije robija

Prosječni šefovi na posao gledaju kao na nužno zlo, a izvrsni šefovi kao na zabavu te se trude organizirati svoje zaposlenike tako da budu što zadovoljniji. (jk) 

 

 

Izvor: www.moj-posao.net

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox