Bez državnih poticaja oštar pad prodaje automobila u EU

16/11/2010

Prodaja automobila u Europskoj uniji u listopadu je pala za 16,6% u usporedbi s istim mjesecom lani uslijed oštrog pada prodaje na svim značajnijim tržištima nakon isteka državnih programa poticaja zamjene starih vozila novim, ekološki prihvatljivijim, pokazali su podaci udruženja te industrije.

 

U listopadu je tako broj novoregistriranih vozila smanjen na 1,027 milijuna, objavilo je Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA).

Time je u prvih deset ovogodišnjih mjeseci potražnja za novim automobilima pala za 5,5 posto i ukupno je registrirano 11,3 milijuna vozila, pokazuju dalje podaci toga udruženja.

Najizrazitiji pad prodaje pogodio je Španjolsku, gdje je u listopadu broj novih registracija pao za 37,6%.

Oštar pad prodaje po dvoznamenkastim stopama zabilježen je i na drugim značajnim tržištima EU-a. Tako je na njemačkom prodaja pala za 20 posto a na britanskom za 22,2 posto. U Francuskoj su registracije smanjene za 18,5 posto a u Italiji za 28,8 posto.

Oštar pad prodaje uslijedio je nakon što su okončani programi poticaja koje su vlade uvele lani u vrijeme teške recesije kako bi potaknule vlasnike vozila na kupnju novih, ekološki prihvatljivih modela.

Usporedbe radi, u listopadu 2009. prodaja automobila skočila je za 12,1 posto na godišnjoj razini poglavito zahvaljujući državnim programima poticaja.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox