Blagi porast maloprodaje na godišnjoj razini

19/03/2012

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u siječnju je u odnosu na prosinac bio nominalno manji za 22,6 posto, a realno za 22,2 posto, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na siječanj 2011., nominalno porastao za 3,6 posto, a realno za 1,9 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Na mjesečni pad, uobičajen u siječnju u odnosu na blagdanski prosinac, utjecalo je smanjenje prodaje u svim trgovačkim strukama. Tako je prodaja motornih goriva i maziva u siječnju u odnosu na prethodni mjesec pala za 12,6 posto, promet u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama za 26,4 posto, alkohola i drugih pića za 28,8 posto i dr.

Na godišnjoj razini pak, u siječnju ove u odnosu na isti mjesec 2011. godine, statistika bilježi nominalni rast prometa u 12 trgovačkih struka.

Postotno najviše, za 11,3 posto, porastao je promet motornih vozila, dok je promet motornih goriva i maziva koji u ukupnoj maloprodaji sudjeluju sa 19,1 posto, porastao 4,2 posto.

Maloprodaja tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda, koja u ukupnoj maloprodaji ima udio od 8 posto, na godišnjoj je razini povećana za 3,4 posto, željezne robe, boje i stakla za 6,9 posto, duhanskih proizvoda 9 posto itd.

U nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koje u ukupnoj maloprodaji imaju najveći udio od 36,8 posto, promet je u siječnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, nominalno porastao za 3,4 posto.

Maloprodaja je u siječnju na godišnjoj razini pala u šest trgovačkih struka, a postotno najviše u trgovini dijelova i pribora za motorna vozila, motocikla i dijelova, za 7,2 posto te trgovini alkoholnih i drugih pića, za 6,9 posto. (Hina/jh)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox