C&A kao uspješan primjer (prevencije) kriznog komuniciranja

17/03/2011

Trgovine C&A su posljednjih dana kupce u Hrvatskoj, internetskim putem, plakatima unutar poslovnica, objavom na internetskoj stranici i putem novinskih oglasa, obavijestili o povlačenju iz prodaje pojedinih artikala koje sadrže nedopuštene supstance. Tako su dali primjer kako pravovaljano i pravovremeni reagirati i priznati pogrešku, piše Poslovni dnevnik.

 

Stručnjak je za komunikacije, Krešimir Macan komentirao kako je to uobičajen postupak za krizno komuniciranje te dodao da budući da tvrtka mora voditi računa o svom ugledu i odnosu s kupcima, najuobičajeniji postupak u ovakvim situacijama je da objavi oglas.

Isto smatra i Marina Čulić Fischer, izvršna partnerica agencija Pleon i Dialog komunikacije, koja još dodaje da ako se ove mjere poduzmu prije no što mediji saznaju te informacije i objave ih, tada se to smatra uspješnom prevencijom komunikacijske krize.

Ovakvim se pothvatima služe uglavnom velike globalne kompanije, koje imaju dobro razvijene odnose s javnošću. Najpoznatiji primjer u Hrvatskoj je bio 2005. godine kada je, nakon povlačenja iz prodaje Poli salame zbog nedopuštenih aditiva, Puretina Ptuj objavila oglas ''Tko radi taj i griješi''.

S druge strane, nedavno smo vidjeli i primjer lošeg pokušaja zataškavanja i negiranja pogreške Jaffe iz Srbije. Negiranjem se samo stvaraju još veće optužbe u javnosti, dok se na priznavanje pogreške gleda blagonaklono i pohvalno. (SJ)

 

Izvor: Poslovni dnevnik, izdanje 17.3.2011.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox