Clancy: EU će podržat ulazak Rusije u WTO

07/12/2010

Europska unija podržat će ulazak Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), rekao je glasnogovornik EU-a John Clancy u Bruxellesu, gdje bi se kasnije tijekom dana trebao održati summit EU-Rusija, prenose agencije.

 

Povjerenik EU-a za trgovinu Karel De Gucht i ruska ministrica za gospodarski razvoj Elvira Nabiulina potpisali su sporazum o potpori EU-a ulasku Rusije u WTO pošto su dvije strane postigle dogovor o spornim trgovinskim pitanjima. Oni su potpisali memorandum o razumijevanju - rekao je Clancy, prenosi agencija Reuters. Podrška EU-a znači da bi Rusija mogla ući u WTO tijekom 2011., ali Moskva još mora postići sporazum s tom organizacijom o uvjetima svog ulaska. EU je najveći ruski trgovinski partner, a europski veto bio je glavna prepreka ruskom pristupanju WTO-u. U utorak se u Bruxellesu održava summit EU-Rusija kojemu će glavne teme biti zajednički izazovi poput stanja u globalnom gospodarstvu i klimatske promjene.

Na sastanku na vrhu, na kojem će EU predstavljati predsjednik Vijeća EU-a Herman van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, a Moskvu predsjednik Dmitrij Medvedev i šef diplomacije Sergej Lavrov, razgovarat će se i o bilateralnim odnosima, te regionalnim i međunarodnim pitanjima. Trgovinska robna razmjena između Europske unije i Rusije oporavila se u prvih devet mjeseci ove godine, nakon pada u 2009., a Rusija je zadržala status trećeg po veličini trgovinskog partnera Unije. Tako je izvoz iz EU-a u Rusiju u promatranom razdoblju porastao na 61 milijardu eura, sa 48 milijardi u istom razdoblju lani. Uvoz je dosegnuo vrijednost od 113 milijardi eura, u odnosu na 83 milijarde eura prošle godine. Najveći je trgovinski partner EU-a SAD dok drugo mjesto pripada Kini. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox