DANI POSLOVNE EDUKACIJE: Dobar manager pomaže zaposlenicima da spoznaju svoje mogućnosti

17/05/2012

Ulaskom Hrvatske u  Europsku uniju od 1. srpnja neće biti više domaćeg i stranog tržišta već će sve biti jedno globalno tržište, rekao je prof. dr. sc.  Saša Petar na predavanju pod nazivom „Kako (ne)kompetentnost managera utječe na (ne)konkurentnost tvrtke“.

Moramo se zapitati što možemo ponuditi na takvom tržištu, a tu je važnost konukrentnost i spremnost domaćih tvrtki i managera na promjene i izazove.

Djelovanje nekompetentnih tvrtki se očituje u tome da ljudi počinju slijediti njihovu nekompetentnost. Takvi manageri se ponašaju kao da su ljudi, njihovi zaposlenici poput strojeva; nemaju srce, želje, duh i umjesto da ih koordinira, takav menager ih zapravo kontrolira. Takvo ponašanje se obično svodi na sljedeće: netko misli o svemu, netko ni o čemu, rekao je prof. dr.sc. Saša Petar.

Važnost konflikta

Nekompetentni menadžeri obično nameću viđenje: Ili će biti po mome, ili možeš otići.  Ako se želite otvoriti novim idejama, treba vam proces 5k što uključuje faze konflikta, konfuzije, kaosa, korekcije i konkurentnosti.

Konflikt ne podrazumijeva fizički ili verbalni sukob, nego konflikt ideja i različitih mišljenja. Zatim slijedi faza konfuzije, a u dobro organiziranim firmama ta faza kratko traje. Uvođenje novih stvari dovodi zatim do kaosa i posljedično do korekcija stvari koje nisu dobre. Na kraju cijelog procesa dolazimo do onoga što nam i je krajnji cilj: konkurentnost.

Manager kao poticaj ili problem
Ključni zadatak managera je da osigura svim djelatnicima da spozna svoje mogućnosti. Naime, djelatnici na manageri gledaju kao na ogledalo, na osobu koja potiče i procese koje suradnici prepoznaju kao upute za djelovanje, naglasio je Saša Petar.

Nekompetentne manager bilježava loša komunikacija, slabi potencijal za vođenje, nesposobnost prihvaćanja promjene, slabo građenje odnosa, tajnovitost, inzistiranje na procedurama, preferencija loših djelatnika, zapostavljanje osobnog razvoja te nemotiviranje i zapostavljanje razvoja djelatnika.

Kompleksnost i dinamičnost današnjeg poslovnog okruženja zahtjeva i izaziva brze i neizvjesne promjene. Ovisno o kulturi organizacije koju stvara manager promjene ostaju poticaj ili problem ta djelatnike. U današnjem svijetu vrijedi pravilo: Brzi jedu spore, za što je potrebna brza i proaktivna reakcija, dodao je Saša Petar.

Govoreći o radu na globalnom tržištu nakon ulaska u EU Saša Petar je istaknuo da su za to potrebne sljedeće karakterstike: znanje stranih jezika, komunikacijske vještine, sposobnosti za rad u timu, sposobnost prilagođavanja promjenama i novim situacijama, mobilnost u učenju.

Uz sve ove karakteristike, jedini način da budete konkurenti je da budete različiti i ponudite nešto što nitko drugi ne nudi, ili to ponudite na novi način, zaključio je Saša Petar predavanje. (ps)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox