DANI POSLOVNE EDUKACIJE: Kako upravljati generacijom Y ?

17/05/2012

Na 4. Danima poslovne komunikacije Mario Grilc, predavač Edikona, govorio je o upravljanju Y generacijom te naglasio konstantne i brze zahtjeve za promjenama kao važnost uspješnog korištenja generacijskih karakteristika.

Najveće razlike s kojima se današnje društvo suočava su razlike u dohotku, stupnju tehnološkog razvoja, spolovima, rasnoj podjeli, ali jedna od najznačajnijih je generacijska podjela. Postoji veliki rascjep između starijih i mlađih generacija. Kako bismo mogli rukovoditi mlađim generacijama, ključno ih je razumjeti, naglasi je Grilc. No, dodaje, da je najveći misterij kako privući najbolje od najboljih. Međutim, postoji velika razlika unutar same generacije Y te Grilc naglašava da je razlika veća između dvadesetogodišnjaka i tridesetogodišnjaka, nego razlika između tridesetogodišnjaka i četrdesetogodišnjaka.

Promjene su konstantne i akcelerirane

Promjene su u današnjem društvu konstantne i akcelerirane, a kao jedinstvenosti generacije Y spominju se ''cyber jezk'', multitasking, korištenje ekonomskih i tehnoloških žargona. 

Govoreći o izazovima generacije Y potrebno je preispitati način vrednovanja emocionalne inteligencija. Povezujući to sa svijetom kompanija, važno je da one danas prodaju priču, odnosno doživljaje, a ne argumente. Isto tako, efikasnost i pragmatičnost zamjenjuju kreativnost i vrijednosti. Grilc zaključuje kako se za generaciju Y ne može kazati da je neemocionalna.

Poduzetništvo, tvrdoglavost, posvećenost ciljevima i tolerantnost su glavne karakteristike radne etike i vrijednosti današnje generacije, a posao im predstavlja potpuno ispunjenje, za razliku od baby boomera kojima je posao predstavljao nužnost. (ps)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox