DANI POSLOVNE EDUKACIJE: Lider je prvi među jednakima

17/05/2012

Jasminka Samardžija, viši predavač na poslovnoj školi Libertas govorila je o razlikama između lidera i menadžera na 4. Danima poslovne edukacije.

Lideri inspiriraju karizmom ili šarmom, entuzijazmom i uzbuđenjem, a s druge strane znanjem i inteligencijom te snagom i hrabrošću.

Možete biti izvrstan menadžer, a da ne postanete dobar vođa, ali ne možete biti dobar vođa, a da niste dobar menadžer, naglasila je Samardžija i dodala kako su upravo lideri ti koji pokreću lavinu događaja.

Teorija velikih ljudi govori da su osobine ličnosti iznenađujuće nepovezane s vodstvom. Međutim, moguće je pronaći neke karakteristike koje su zajedničke svim liderima: inteligencija, moralnost, motiv za moći, socijalne vještine, prilagodljivost te povjerenje u vlastite sposobnosti vođenja.

Govoreći o strategijskom modelu vodstva, Samardžija je naglasila kako je najvažnije imati pozitivan stav, koji je pokretačka sila za sve ostale dijelove modela.

Osnaživanje zaposlenika            

Lider ne može biti uspješan dok ne osnaži svoje zaposlenike jer oni tada postaju sljedbenici koji proširuju vođin stil, a to su nove vođe. Samardžija dodaje da lider mora imati sposobnost usmjeravanja drugih. Sljedbenici lidera moraju vidjeti kao ''jednoga od nas'' te on mora sadržavati najviše osobina svoih sljedbenika. Kako kaže Samardžija, lider mora biti prvi među jednakima.

Lider mora biti vizionarski postavljač ciljeva, odnosno imati sposobnost sastavljanja plana aktivnosti koji vodi do visoko postavljenog cilja. Na poslijetku, Samardžija zaključuje kako lider mora služiti svojim sljedbenicima jer upravo su oni ti koji ga mogu svrgnuti i zbog kojih je on tu.  (ps)

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox