Dizajn loga - prilika za ostavljanje dobrog prvog dojma

12/01/2012

Kada se upustite u samostalne poslovne vode jedna od stvari kojoj ćete morati posvetiti pozornost je logo, odnosno njegov dizajn. Logo tvrtke je ono što će klijenti prvo uočavati te je važno da on bude vizualno dojmljiv, pamtljiv i u skladu s imidžem tvrtke.

Jednostavnost

Prvo odlučite kako ćete koristiti logo – za tvrtku, uslugu ili proizvod te hoće li sadržavati ime i ikonu ili samo ime. Izbjegavajte samu ikonu osim ako vaša tvrtka već ima izgrađen imidž.

Istražujte

Kako biste potakli svoju kreativnost, sastavite listu postojećih logoa i grupirajte ih u protivničke, industrijske, one koji vam se sviđaju i one koji vam se ne sviđaju. Nakon što završite listu, spremite je. Ponovo je pogledajte tek kad završite s dizajnom kako bi vidjeli na koji se način razlikuje od konkurencije?

Dizajnirajte crno bijelo

 Koristite crno bijelu tehniku kako biste se usredotočili na izgled, oblik i veličinu. Lako možete svoj dizajn obojati, no obrnuto je puno teže – a i vaš logo mora dobro izgledati crno bijelo zbog fotokopiranja i faksiranja.

Ime tvrtke

Pobrinite se da je ime tvrtke jasno vidljivo na logu. Ako ga vaši potencijalni klijenti ne mogu pročitati, kako će onda doći do vas?

Boja

Odaberite dvije boje – to je najštedljivija opcija što se tiskanja tiče. Boja koju vidite na monitoru nije uvijek ista kao ona koju dobijete tiskanjem. Ako možete, posudite knjigu s uzorcima boja i iskoristite ju za odabir boja. Nemojte se brinuti ako boja ne izgleda dobro na vašem monitoru, kada je otisnete bit će ista kao u knjizi.

Tipografija

 Koristite maksimalno dvije vrste tipografije i budite oprezni pri odabiru stila. Takozvani "Old English" stil bi odgovarao tradicionalnoj antikvarnici dok "Avant Garde" ili "Optima" odgovaraju modernoj tvrtki za unutarnji dizajn. Pazite na prikladnost, ali nemojte biti previše predvidljivi.

Veličina

Vaš logo mora biti čitljiv u više veličina – testirajte čitjivost smanjivanjem na najmanju moguću veličinu koju planirate koristiti.

Odmaknite se

Kad završite s dizajnom loga, spremite ga. Hoće li vam se sviđati i nakon tjedan dana? Ako ne, vratite se ploči za crtanje. Odmak će vam dati priliku da provjerite svoj dizajn odmornim okom. Pogreške pri izradi mogle bi vas skupo stajati.

Izbjegavajte clipart

Koliko god bilo primamljivo, izbjegavajte clipart poput kuge, samo ćete izgledati poput amatera! Ako ne možete sami dizajnirati logo, zaposlite profesionalca da vam to odradi.

Testirajte logo

 Testirajte svoj novi logo na različitim materijalima i medijima koje planirate koristiti, na primjer na zaglavljima pisama, poslovnim karticama, brošurama i tako dalje.  Ako posjedujete kamione ili aute na koje planirate staviti logo, uslikajte ih sa strane i na računalu provjerite kako će logo izgledati na njima.

Vrlo je važno da si uzmete vremena koliko vam treba za izradu, jer ne postoji druga prilika za ostavljanje prvog dojma.

 

Izvor: www.mybusiness.co.uk

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox