Djeca najbolji potrošači: Za blagdane će potrošiti više od 2 milijarde kuna

23/11/2011

Prosječni džeparac hrvatske djece iznosi dvjestotinjak kuna. Marketinški stručnjaci tako su, umjesto žena, našli novu ciljanu skupinu jer djeca najviše utječu na potrošačke navike svojih roditelja, piše Jutarnji list.

Istraživanja agencije Ipsos Puls je pokazalo da 90-ak posto djece dobiva redoviti džeparac koji u prosjeku iznosi 40 kuna tjedno kod mlađe djece, a što su djeca starija to je i taj iznos veći.

U istraživanju je obuhvaćeno 500 djece u dobi između 7 i 14 godina i pokazalo se da ona gotovo svake dvije godine mijenjaju svoje želje, pa skoro svaka generacija ima drugačije želje kad ih se pita na što bi potrošili novac.

Djeca imaju zadnju riječ

Istraživanja pokazuju i da djeca sve više utječu na na potrošačke odluke svojih roditelja. Reklamna industrija je to već odavno shvatila.

Porošnja djece od 8 do 14 godina raste po stopi od 20 posto, što je brže nego u bilo kojoj demografskoj skupini, pa marketinški stručnjaci predviđaju da će se potrošnja potaknuta odlukama djece udvostručiti svakih 10 godina, tvrde u Ipsos Pulsu.

Slična istraživanja provode i druge agencije. Tako rezultati GfK istraživanja pokazuju da djeca imaju prosječan mjesečni džeparac od 200 kuna, da među njima postoji visoka svijest o brendovima među kojima prednjače Nike i Adidas. Čak 84 posto prati reklame na televiziji, a 58 posto obraća pozornost na reklamne plakate.

Sudeći prema ovim podacima ne čudi da i same reklame sve više očito ciljaju na mališane čijim željama roditelji često teško odolijevaju. (jh)

 

 

 

 

Izvor: Jutarnji list, 23. studeni 2011.


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox