Dobrim prodajnim pismom do veće prodaje

09/02/2012

Prodajno pismo često je prvi kontakt s vašim klijentom, stoga mora izgledati dobro i privlačiti pažnju ili će završiti u smeću. Iskoristite svoje pismo za povećanje prodaje – i popratite ga brošurom ili letkom koji će detaljnije objasniti što nudite.
Često pismo ni ne ugleda svjetlost dana jer je adresa primatelja krivo ispisana. Omotnicu tretirajte kao dio vašeg prodajnog pisma i dobro provjerite imena primatelja i adresu.

Ciljevi

Postavite si jasne ciljeve prije nego počnete s pisanjem pisma. Želite li izvršiti direktnu prodaju? Ili samo predstaviti proizvod koji će biti dostupan preko telefonskog poziva ili slično? Sve ove varijable imaju utjecaj na način na koji ćete sročiti pismo i njegovu dužinu.

Ključni elementi prodajnog pisma

 Dobro prodajno pismo se sastoji od 4 ključna elementa, poznatih kao AIDA formula:

Pažnja (attention) – dobar će naslov privući pažnju potencijalnih klijenata
Interes (interest) – u prvom odlomku zainteresirajte klijenta za proizvod ili uslugu
Želja (desire) – napišite im zašto žele taj proizvod, što dobivaju od njega
Akcija (action) – napišite im kako naručiti ili što da sljedeće naprave

Naslovi i postskriptumi

 Poput objave u novinama, naslov vašeg prodajnog pisma mora sadržavati glavnu poruku, a opet biti relevantan i sažet. Za dobar naslov će vam trebati ponekad ista količina vremena kao za ostatak teksta. Naslov se ne smije sastojati od više od 8 riječi. U pismu direktne prodaje, postskriptum ili "PS" najčitaniji je dio odmah nakon naslova. Iskoristite ga za sažimanje i naglašavanje prednosti koje su opisane detaljnije u tekstu.

Poziv na akciju

 Najbolja prodajna pisma su informativna, vjerodostojna i trebala bi služiti kao poziv na akciju vašim klijentima. Pomozite im jasno ih vodeći kroz proces, pokažite im što sljedeće trebaju napraviti, koga trebaju kontaktirati ili kako mogu kupiti ponuđeni proizvod ili uslugu. Jasno iskažite i naglasite prednosti onoga što prodajete.

Razmislite o obliku pisma, neka bude vizualno atraktivno – i nemojte ga razvlačiti na 2 stranice. Ako prodajete profesionalne usluge, pismo bi trebalo biti formalno i ozbiljno. Ako prodajete proizvod, razmislite o bojama i točkama pri nabrajanju kojima biste razlomili odlomke. Svaki odlomak ne bi smio sadržavati više od 75 riječi.

 

Izvor: www.mybusiness.co.uk

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox