Domaći brendovi stali u svoju zaštitu

27/04/2011

Državni je zavod za intelektualno vlasništvo u prvom tromjesečju zaprimio dvostruko više zahtjeva za zaštitom domaćih brendova. Prema statistici, tvrtke i građani Hrvatske predali su 365 zahtjeva za registraciju žigova, dok su usporedno iz inozemstva stigla 194, piše Poslovni dnevnik.

 

Direktor tvrtke za menadžment intelektualnog vlasništva Vernexo, Bojan Stipić, navodi da je to trend koji će biti sve izraženiji, što zbog krize, što zbog konkurencije koja dolazi iz Europske unije.

U Hrvatskoj je ukupno registrirano 103.553 žiga, od čega je samo 10.758 domaćih, a ostatk je zaštićen izravno iz inozemstva i to Madridskim ugovorom. Među tvrtkama koje najaktivnije štite svoje žigove su Podravka, Kandit i Jadran Galenski laboratorij, piše Poslovni dnevnik.

U prva tri mjeseca ove godine je zabilježen i porast registracije brendova kod Hrvatskog Telekoma (Bonbon, Vibra i Maraton), Kraša (žig 505 bombona, uz slogan ''S crtom''), Kandita (čokoladice Rum i drops bombone Mentol) te veterinarsko-farmaceutske tvrtke Genera, koja je zaštitila svoje bivše ime Veterina.

Brendove osim tvrtki štite i neke poznate osobe, pa je tako Vinko Filipić registrirao ime svog projekta Fashion.hr, kao i Silva Celebrini koja je registrirala ime svoje emisije ''Kako Vlada vlada''. Ukoliko se zbroje sve registracije, utoliko se u posljednjih dvadeset godina dolazi do brojke od 19.857 zaštićenih žigova od kojih danas pola i ne vrijedi.  (SJ)

 

Izvor: Poslovni dnevnik, izdanje 27.4.2011.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox