Emocije bejbe: "Retro" ambalaža osvaja svijet

08/06/2011

Jeste li primijetili kako je već neko vrijeme „IN“ vintage izgled, starinski namještaj, pa čak i retro dizajnirana ambalaža? Taj „retro“ izgled svuda je oko nas, a kako je krenulo, možda ćemo uskoro po ulicama hodati u frakovima i krinolinama. Što je to toliko privlačno u tom starinskom, što je nekada zapravo bilo moderno, zna Poslovni dnevnik.

 

P&G, Coca Cola, Pepsi… samo su neke od tvrtki čija ambalaža u zadnje vrijeme neodoljivo podsjeća na onu od prije 50 ili 100 godina. Zašto? Riječ je o emocionalnoj komponenti jer starinske etikete i slike ljude diraju na emocionalnoj razini, prizivaju neka davna, draga vremena i tako potiču na kupnju baš tih proizvoda. Marketinški stručnjaci tvrde, piše Poslovni dnevnik, da je ovaj „retro pokret“ nastao kao odgovor na jeftine robne marke jer su se one prodavale više od brendova koji su te proizvode zapravo izmislili.

Hrvatska doduše nema baš afiniteta baciti se u prošlost, a razlog tome je naš kompleks socijalizma i mišljenje da je sve staro loše, a moderno i zapadnjačko dobro, tvrdi dizajnerica Iva Babaja. Pa ipak, Kraš je redizajnirao neka svoja stara pakiranja, a to je i za očekivati od tvrtke koju vežemo upravo uz tradiciju i djetinjstvo. Neke tvrtke pak svoj stari dizajn nikada ne mijenjaju jer žele da ih se uvijek poistovjećuje s dobrim, starim vremenima.

Iako retro redizajn može povećati prodaju (primjer Pepsi iz 2009. godine kada im je prodaja povećana za 50 posto), nije dobro eksperimentirati s njime ako se obraćate isključivo „hip“, mladoj generaciji. Prije nego se odlučite na ovo, treba dobro znati tko nam je ciljna skupina, kakav dojam želimo postići i vidjet je li „staro“ pravi izgled za nas. (MJ)

 

Izvor: Poslovni dnevnik, 8. lipanj 2011.

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox