Familijarni odnosi u tvrtki, prijetnja profesionalnoj upravi?

20/11/2019

Vlasnik tvrtke u kojoj sam direktor bio je vrlo široke ruke kod zapošljavanja članova svoje uže i šire obitelji, zatim prijatelja, kumova i njihovih prijatelja. Tako se sada suočavam s pozivanjima radnika na familijarne odnose s vlasnikom zbog čega dio njih ne obavlja poslove prema očekivanju, a i ukupna klima međuljudskih odnosa je loša kako među familijarnim radnicima tako i s ostalim radnicima koji nemaju familijaran odnos s vlasnikom. Kako poboljšati stanje?


To je zapravo klasično pitanje i problem unutar velike većine trgovačkih društava na našem području. Ne samo unutar trgovačkih društava koji su u javnom vlasništvu, već u većini javnopravnih tijela koje imaju javne ovlasti. Taj način zapošljavanja i napredovanja u hijerarhiji u velikoj mjeri prihvaćen je u tzv. privatnom sektoru. Tako imamo mnoga uspješna društva
koje nakon što se osnivač i vlasnik povuče te kao i u ovom slučaju postavi profesionalnu upravu ista se suoči s problemom uspostavljenih familijarnih odnosa. Iskusan manager bi prije nego li se prihvati tog posla s vlasnikom koji ga na mjesto uprave društva postavlja raspravio te odredio strateške ciljeve koje ima postići u određenom razdoblju.

Autor teksta: Stipe Šola

Izvor: Poslovni savjetnik br. 132

Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikonu

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_132_low_32.pdf198.16 KB
Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox