Hrvati će za blagdane potrošiti prosječno 600 kuna

14/12/2011

Hrvatski će građani za predstojeće blagdane uglavnom trošiti podjednako kao lani, dok će nešto više od četvrtine njih potrošiti manje, a u prosjeku će blagdanska potrošnja iznositi 600 kuna, pokazalo je istraživanje agencija Hendal o blagdanskoj potrošnji.

Iako većina medija najavljuje kako će građani ove godine za predstojeće blagdane izdvojiti više nego prethodnih godina, čini se kako građani planiraju drugačije, više od dvije trećine njih, ili 69 posto, izjavljuje kako će ove godine za božićne i novogodišnje blagdane potrošiti podjednako kao i lani, navode iz Hendala.

U odnosu na prethodnu godinu, potrošnju će smanjiti nešto više od četvrtine ili 27 posto građana, dok ih svega 4 posto planira povećati potrošnju.

Pod borom slatkiši i odjeća

Građani će za predstojeće blagdane potrošiti u prosjeku 600 kuna. Najviše će štedjeti Slavonci, dok će stanovnici Zagreba, Istre i Dalmacije češće od ostalih izdvajati i iznose veće od 1.000 kuna.

Najveći dio ispitanika, njih gotovo 40 posto, za blagdane će izdvojiti između 250 i 500 kuna.

Svaki peti opteretiti će kućni budžet s dodatnih 500-1000 kuna, dok više od 1000 kuna planira izdvojiti tek svaki deseti ispitanik.

Pod borom će ove godine najčešće biti slatkiši i odjeća, znatno češće od kozmetike, igračaka, knjiga ili ostalih vrsta poklona.  (Hina/jh)

 

 

 

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox