Hrvatski dizajn kao izvozni proizvod

05/09/2011

Hrvatski studenti i inovatori nastavljaju s nizanjem uspjeha po cijelom svijetu. Najnoviji primjer hrvatskog talenta su trojica studenata 3. godine Studija dizajna pri Arhitektonskom Fakultetu u Zagrebu, čiji rad je osvojio ovogodišnji Red Dot u kategoriji Communication Design 2011, te tri autorice projekta koji je osvojio Red Dot u kategoriji Communication design for high quality (sales packaging).

 

Ruđer Novak-Mikulić, Ivan Orin Vrkaš i Marinko Murgić autori su projekta za studentski natječaj D&AD, pod briefom Arjowiggins - Creative Paper - Blank Sheet Project. Ideja je bila osmisliti kako povezati kreativce širom svijeta koristeći papir kao medij, ali kroz viralnu kampanju. Kreativno rješenje se sastojalo od web sajta na kojem umjetnici, dizajneri i studiji mogu kreirati vlastiti profil i dobiti pristup praznom virtualnom platnu na kojem mogu ostaviti svoj trag. Popunjavanjem platna stvara se zajednica kreativaca, tako da je i sam projekt nazvan Canvas Community.
Rad je odabran kao jedan od radova u konkurenciji za D&AD nagradu, na natječaju Art Directors Club Croatia je osvojio studentsko zlato 2010 godine, a prijavljen je i na Red Dot Award natječaj, gdje je osvojio nagradu u kategoriji Communication Design 2011. 

Marita Bonačić (MA) industrijski dizajn, Negra Nigoević (MA) vizualne komunikacije i Katarina Perić (BA) industrijski dizajn, ponosne su dobitnice nagrada Noćnjak 2011. (šampion izgleda pakovina), Cropak 2011 (kategorija dizajn u cjelini) te Red dot 2011 communication design for high quality (sales packaging) za projekt vizualnog identiteta i dizajna ambalaže ekstra djevičanskog maslinovog ulja Sv. Ivan (naručitelj: Vodice d.o.o.).
U kreativnom rješenju autorica ambalaža nije tretirana u klasičnom smislu već kao skulpturalni element čiji minimalizam ima razlikovnu ulogu prilikom komunikacije s krajnjim korisnikom. Pozicioniranje etikete na ugao ishodio je dizajn kutije koji čine nerazdvojnu cjelinu. Etiketa je ilustrativna i sadržava sve potrebne podatke o proizvodu i proizvođaču, tako kutija ne zahtijeva dodatne aplikacije, što produkciju čini pristupačnijom. (MJ)

 


 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox