I bez uvođenja PDV-a od 25 posto cijene su otišle gore!

23/01/2012

Od početka nove godine poskupjele su osnovne prehrambene namirnice – mlijeko i mliječni proizvodi, a uskoro nam slijede nova poskupljenja, piše Novi list.

Poskupljenje mlijeka podiglo je najviše buke zbog činjenice da se radi o proizvodu koji ima nultu stopu PDV-a, a uvođenjem PDV-a od 25 posto stvorit će se dojam da mlijeko nije poskupjelo.

Supermarketi nisu čekali uvođenje veće stope PDV-a već su se odmah odlučili na podizanje cijena. Trgovci za dizanje cijena krive isključivo proizvođače i dobavljače.

Rast cijena sirovina

Dukat i Vindija su krajem prošle godine podigli cijene za oko 30 svojih proizvoda, i to u prosjeku za tri posto. Među proizvodima koji su poskupjeli  su jogurt u čašici, kiselo vrhnje, vrhnje za kuhanje, maslac, dukatela, svježi sir, polutvrdi sirevi i svježe mlijeko u tetrapaku. S nepromijenjenom cijenom ostalo je trajno mlijeko i svježe u PET ambalaži, jogurti u pakovanju od litre, voćni jogurti i deserti.

U Dukatu kažu da su na poskupljenje bili prisiljeni zbog rasta cijena ulaznih sirovina i repromaterijala te navode da trajno mlijeko nije poskupjelo jer je riječ o socijalnoj kategoriji te da su taj trošak pokrili iz vlastitih sredstava.

Od početka nove godine, Zdenka je podigla cijenu prosječno za osam posto na svoja 32 artikla, Zvijezda koja je distributer Zott-a na devet artikala podigla je cijenu za 14 posto, a među njima je Jogobella klasik i mliječni desert Monte.

Nova poskupljenja

To nije sve jer se tek najavljuju nova poskupljenja, iako povećanje PDV-a nije još na vidiku.  Tako od 1. veljače novi cjenik najavljuje Kraš, dobavljač brenda Nivea, Henckel, B&G koji je dobavljač deterdženta Ariel, omekšivača Lenor i pelena Pampers.  Pitanje je što će se tek dogoditi kad se uvede veća stopa PDV-a? (jk)

 

 

Izvor: www.novilist.hr

 

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox